1. yle.fi
  2. Uutiset

Monipuolinen Ibsen oli kaksijakoinen persoona

Norjalaista Henrik Ibseniä muistetaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti. Muun muassa Peer Gyntin ja Nukkekodin kirjoittajan kuolemasta on kulunut sata vuotta. Norjassa häntä arvostetaan Shakespeareen verrattavana kansallissankarina.

kulttuuri

Vähemmistö voi olla oikeassa, enemmistö on aina väärässä. Tällaisia Henrik Ibsenin sitaatteja kuulee tänä vuonna vielä tavallistakin enemmän, vietetäänhän nyt maailmankuulun näytelmäkirjailijan juhlavuotta. Ibsenin oppivuodet sijoittuivat Bergeniin, jossa hän oppi dramaatikoksi työskennellessään teatterissa. - Ibsen työskenteli näyttelijöiden kanssa ja toisten kirjailijoiden näytelmissä. Hän tutustui puvustukseen ja lavastukseen ja oppi käsityön toisilta ammattilaisilta, kuvailee Bergenin yliopiston professori Siri Meyer. Bergenin kansallisnäyttämöä voi kutsua myös Ibsen-teatteriksi, sillä kirjailija on ikuistettu teatterin julkisivuun yhdessä Euripideen ja Shakespearen kanssa. Kaksi Ibseniä

- Dramaatikon ja henkilön välillä on iso ero. Ibsen kirjoitti hienosti naisten oikeuksien puolesta, mutta voi kysyä, oliko hän sellainen kotona. Hän ei ollut ehkä kovinkaan sympaattinen, enkä usko, että hän oli persoona, jonka kanssa haluaisin ystävystyä, Siri Meyer arvelee.

Ibsen vaikutti jo varhain myös suomalaiseen kirjallisuuteen, muun muassa Minna Canthin teoksiin. Tälläkin hetkellä Ibseniä esitetään joka päivä jossain maailmankolkassa, milloin vakavammalla, milloin taas rempseämmällä tyylillä.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi