Vuosi 2005 oli ennätysmäinen hurrikaanivuosi

Viime vuoden hurrikaanit Atlantilla rikkoivat useita ennätyksiä, kertoo Yhdysvaltain hurrikaanikeskus NOAA.

Ulkomaat

Hurrikaani Wilma oli Karibian alueen kaikkien aikojen voimakkain myrsky. Sen ilmanpaine laski 882 millibaariin. Myrskyt ovat sitä voimakkaampia, mitä alhaisempi ilmanpaine niissä on.

Viime vuonna 15 trooppista myrskyä kiihtyi hurrikaaneiksi, edellinen ennätys oli 12, vuodelta 1969.

Trooppisten myrskyjen määrä, 28, on myös ennätys. Edellinen ennätys, 21, on vuodelta 1933.

Vain kahtena vuonna aikaisemmin korkeimman, eli 5-luokan hurrikaaneja oli enemmän kuin yksi, vuosina 1960 ja 1961. Viime vuonna niitä oli kerrassaan neljä, nimiltään Emily, Katrina, Rita ja Wilma.

Yhdysvaltain eteläosaan iskenyt hurrikaani Katrina oli kaikkien aikojen tuhoisin hurrikaani ja Yhdysvaltain kaikkien aikojen suurin luonnononnettomuus. Sen tuhojen arvoksi lasketaan yli 80 miljardia dollaria.

Ensimmäinen trooppinen myrsky Meksikonlahdella

Karibianmerellä on nyt kehittynyt tämän vuoden ensimmäinen trooppinen myrsky, Alberto.

Se ylitti yön aikana Kuuban ja on tällä hetkellä keskellä Meksikonlahtea. Alberto suuntaa kohti pohjoisluodetta, mutta sen odotetaan kääntyvän kohti koillista ja saapuvan Floridan pohjois- tai keskiosaan tiistaiaamuna.

Alberto on tuonut Kuubaan ja muualle Keski-Amerikkaan voimakkaita sateita. Meteorologit uskovat, että sen suurin tuhovoima liittyykin juuri tulvia ja mutavyöryjä aiheuttaviin vesimassoihin.

Alberton keskituulen nopeus on 20 m/s, joskin puuskissa kovempi. Sen uskotaan kuitenkin vielä voimistuvan Meksikonlahden veden lämmöstä.

Lähteet: AP, Reuters