1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pohjois-Savossa houkutellaan turisteja soutamaan kalliomaalausten luo

Kivikautisista kalliomaalauksista ollaan tekemässä matkailutuotetta Pohjois-Savossa. Asialla ovat rautalampilaiset yrittäjät, jotka paikallisen museon kanssa laittavat turistit soutamaan useita kilometrejä kalliomaalauspaikalle.

kulttuuri

Kalliomaalausturistien tie rannasta maalauksille kahdeksan kilometriä, ja kulkuvälineenä on 40-paikkainen kirkkovene.

Näkymä veneessä on kuin suoraan kaleeriorjien laivalta, mutta todellisuudessa matkanteko sujuu kivutta. Soudun aikana jännitys vain tiivistyy.

Soutamassa ollut Hanne-Mari Virta Jyväskylästä halusi nähdä kallioon maalatut taideteokset omin silmin, vaikka olikin jo nähnyt niistä kuvia. Myös helsinkiläinen Jouni Jesiöjärvi souti mielellään itse katsomaan kallioita. Hän uskoi saavansa matkalta uutta tietoa.

Soutajien ponnistukset palkitaan, kun edessä kohoaa ihmisen pään sivukuvaa muistuttava kallio. Kahdeksan kilometrin urakan jälkeen käy tosin ilmi, että tikku-ukkoa muistuttava kuva erottuu kalliosta vain vaivoin.

Seinämään maalattu kuva on silti Pohjois-Savon tähän saakka ainoa löydetty kalliomaalaus, joten soutumatka voi silti olla vaivan arvoinen elämys. Koko maassa maalauksia on tiedossa toista sataa.

Yrittäjä uskoo kulttuuriperinnön tuotteistamiseen Kirkkoveneen omistaa paikallinen matkailuyrittäjä, joka pyrkii tuotteistamaan kalliomaalaukset. Elämysten ja ystävyyden kartanon toimitusjohtaja Marita Leskinen arvelee, että vain harva nykyihminen osa itse lähteä hakemaan elämyksiä metsästä tai järveltä. - Jos halutaan lähteä vesille, jos halutaan lähteä maantielle tai jos halutaan kokea elämyksiä, niin usein käy niin, joku kehittelee tuotteen, jota toiset voi käyttää. Souturetken ideoinnissa on ollut mukana myös Rautalammin museo, jolle kilahtaa aina provisio vajaan 50 euron soutumaksuista. Museonjohtaja Sanna Koposen mukaan kaikki tulonlähteet ovat museolle tarpeellisia. Museovirastossa ei kavahdeta yhteisen kulttuuriperinnön tuotteistamista, kunhan itse maalauksiin ei kajota. - Maalauksiin ei saa koskea käsin eikä muutenkaan, korostaa yli-intendentti Helena Taskinen.

Lähteet: Ylen TV-uutiset

Lue seuraavaksi