Turussa on esillä historiallisia vahanukkeja

Turussa avautuu tiistaina anatomisten vahanukkejen näyttely. Kyseessä on kiertävään tivoliin kuulunut kokonaisuus, jonka esineistä osa on ollut Suomessa näytteillä jo 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa.

Sirkustutkija Markku Aulangon mukaan vahakabinetilla oli aikoinaan monta tarkoitusta.

- Vahakabinetti oli muun muassa valistaja ja tiedonjakaja. Näyttelyssä on esimerkiksi vahanukkeja, jotka esittelevät sikiön kehitystä tai nukkeja, jotka kuvaavat erilaisia tauteja kuten silmä- ja sukupuolitauteja ajalta ennen penisilliiniä, Aulanko sanoo.

Vahakabinetista löytyy myös inhimillisiä kummajaisia kuten kaksipäinen japanilainen.

- Lisäksi näyttelyssä on muutama mekaaninen nukke. Esimerkiksi kuolinvuoteellaan makaava Paavi Pius IX on mekaaninen. Veiviä vääntämällä paavi saatiin hengittämään, ja kun kävijä saapui nuken luokse, hengitys lakkasi.

Vahanuket etsivät kotia

Vahanukkekokoelman omistaa ruotsalainen Arena Teater -instituutti. Viimeiset 70 vuotta kokoelma on kuitenkin virunut varastossa, sillä valokuvan yleistyttyä anatomisten vahakabinettien suosio hiipui. Vahasta tehdyt ruumiinosat jaksavat kuitenkin hämmästyttää myös nykypäivän ihmistä. Näyttelystä tekee kiehtovan myös esineiden värikäs menneisyys kiertävässä tivolissa. - Kaikkia vahanukkeja ei ole yritetty kunnostaa, koska haluamme näyttää, miten aika on käsitellyt nukkeja. Näyttely on palanen kiertävän viihteen kulttuurihistoriaa, kertoo sirkustutkija Aulanko. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vahanukkeja on osittain kunnostettu ja pistetty näytteille. Muutama on ollut Tukholman historiallisessa museossa, ja paraikaa osa nukeista on Göteborgin historiallisessa museossa. Näyttelylle on etsitty pysyvämpää paikkaa, ja nuket päätyivät Turkuun, kun kaupungin keskustasta löytyi näyttelytila Eerikinkadun ja Brahenkadun kulmauksesta. Siellä nukkeja voi käydä ihastelemassa 13. elokuuta saakka. Sen jälkeen on taas haussa uusi koti nukeille.