Ruotsi tutkii jälleen Estonian turmaa

Autolautta Estonian uppoamista aletaan tutkia uudestaan myös Ruotsissa. Hallitus pyytää valtion rikosteknistä laboratoriota käymään läpi hylyllä kuvatun materiaalin. Estonia upposi 28.9.1994 matkalla Tallinnasta Tukholmaan. Laivalla olleista 989 ihmisestä vain 137 jäi henkiin.

Uuden tutkimuksen taustalla ovat väitteet, joiden mukaan kuvia olisi käsitelty. Kuvista etsitään jälkiä räjähdyksistä tai ulkopuolisista sukeltajista.

Ruotsin yhteiskuntarakentamisministeri Mona Sahlin sanoo, ettei hän itse usko kuvia manipuloidun, mutta monet uskovat ja tämä on keino tuoda selvyyttä asiaan.

Virossa puolestaan ovat meneillään sekä hallituksen että parlamentin tutkimukset Estonian onnettomuudesta.

Onnettomuuslautakunnassa työskennellyt Kari Lehtola pitää Ruotsin aikeita turhina. Hänen mukaansa nauhoilta ei löydetä mitään uutta ja väitteet niiden käsittelystä ovat tuulesta temmattuja.

Lehtola kertoo, että liikkeellä on tusinan verran toisinajattelijoita, joiden mukaan Estonian turma ei ollut onnettomuus vaan sen syynä olisi esimerkiksi räjähdys.

Sekä Viron että Ruotsin parlamenteissa toimii muutaman kansanedustajan ryhmä, joille nämä toisinajattelijat syöttävät ajatuksiaan, Lehtola arvioi. Ruotsissa heidän keulakuvanaan toimii ympäristöpuolueen Lars Ångström ja Virossa Evelin Sepp.

Tällä hetkellä nauhat ovat keskusrikospoliisin hallussa.

SVT, YLE,