Tuula Sariola kiistää rikosromaaniensa haamukirjoittajan

Kustannusalalla on tullut julki harvinainen kiista haamukirjoittajasta. Kaleva-lehden mukaan kirjailija Mauri Sariolan leski Tuula Sariola ei ole kirjoittanut nimellään julkaistuja rikosromaaneja itse.

Kirjojen oikea tekijä onkin toimittaja Ritva Sarkola, Kaleva kirjoittaa. Sarkola on vahvistanut tiedon lehdelle.

Tuula Sariola taas kiistää väitteen jyrkästi. Gummeruksen viestintäpäällikkö Tarja Virolainen sanoo, että Sariola on huhusta hyvin järkyttynyt, eikä halua kommentoida asiaa muuten kuin kustantajansa välityksellä.

Virolaisen mukaan Tuula Sariola ja Ritva Sarkola ovat lapsuudenystäviä. He ovat olleet yhteydessä ja keskustelleet Sariolan kirjoista, mutta teokset ovat Sariolan käsialaa, ilmoittaa Virolainen.

Gummerus ei usko haamukirjoittajaan Sariolan kustantaja Gummerus ehti kiistää Kalevassa esitetyt väitteet jo aamulla. Kustannusjohtaja Anna Baijars vakuutti Sariolan kirjoittaneen kirjansa itse. - Kirjoihin on tietenkin tehty toimitustyötä, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Ihmettelen Kalevan väitteitä, Baijars sanoi Ylen Aamu-TV:ssä. Myös Sariolan pitkäaikainen kustannustoimittaja Paula Pesonen pitää erittäin epätodennäköisenä, että väite haamukirjoittajasta pitäisi paikkansa. Hän on vakuuttunut siitä, että Sariolan kaikkien teosten kirjoittaja on sama henkilö, sillä käsikirjoitusten muoto ja romaanien tyyli on pysynyt koko ajan samanlaisena. - Ainoa heilahdus oli, kun Tuula Sariola muutama vuosi sitten sairastui vakavasti. Sairaus heijastui selvästi käsikirjoituksiin, muistelee Pesonen. Väitetty haamukirjoittaja aikoo kirjoittaa dekkareita omalla nimellään

Kalevan jutun mukaan 17 rikosromaania julkaissut Sariola ei ole kirjoittanut teoksista yhtään ainoata, vaan tekstien takana on Sarioloiden tuttava, mäntyharjulainen toimittaja Ritva Sarkola.

Yhteistyö olisi alkanut siitä, kun Tuula Sariola olisi miehensä Mauri Sariolan kuoleman jälkeen kertonut perättömästi, että tältä oli jäänyt puolivalmis käsikirjoitus.

Kalevan mukaan Sarkola halusi pelastaa tuttavansa pulasta, ja kirjoitti Tuula Sariolan nimellä julkaistun teoksen Murha Sammatissa. Teos ilmestyi vuonna 1989, neljä vuotta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen. Nyt Ritva Sarkola aikoo kirjoittaa dekkareita suomussalmelaiselle Myllylahti-kustantamolle omalla nimellään, Kaleva kertoo. Väitetystä haamukirjoittajasta on kertonut lehdelle Myllylahden toimitusjohtaja Mauno Moilanen. Kaleva, YLE24, STT