Satavuotias Bengtskärin majakka juhlii paketoituna

Hiittisten saaristossa sijaitseva Bengtskärin on viettänyt satavuotispäiviään arvokkaassa seurassa. Paikalle saapui presidentti Tarja Halonen ja noin 200 muuta kutsuvierasta. Päivänsankari juhli telineiden ympäröimänä, sillä majakan tornia alettiin korjata toukokuussa.

kulttuuri

Virallinen satavuotisjuhla avajaissanoineen, lauluesityksineen ja puolustusvoimien taistelunäytöksineen kesti vajaat kaksi tuntia. Vieraille tarjottiin myös kenttälounas sekä kierros historiallisella saarella.

Presidentti Halonen sanoi tervehdyspuheessaan, että käytännönläheisen tehtävänsä lisäksi Bengtskärin majakkaan liittyy vahvaa kansallista symboliikkaa.

- Pienelle, kallioiselle ja karulle saarelle rakennettu majakka liitti Suomen ympärivuotisella meritiellä muuhun maailmaan, muistutti Halonen. Sataan vuoteen mahtuu arkea ja sotaa Saaristomeren uloimmalla luodolla kohoava Bengtskärin majakka on Suomen eteläisin asuttu paikka. Lähin saaristokylä Rosala sijaitsee 18 kilometrin päässä. Arkkitehti Florentin Granholmin piirtämä majakka otettiin käyttöön vuonna 1906 turvaamaan laivanliikennettä karikkoisella reitillä Hangon satamaan. Parhaina vuosina majakkasaarella asui viisi majakkamiestä perheineen, ja saarella oli oma koulu. Majakan historian traagisimmat vaiheet elettiin vuonna 1941 jatkosodan alussa käydyssä Bengtskärin taistelussa, joka päättyi suomalaisten voittoon. Taistelussa kaatui 31 suomalaista ja 60 - 100 venäläistä sotilasta. Matkailu ja tutkimus pitävät saarta elävänä Vuonna 1968 majakka automatisoitiin ja majakanvartijoiden virat lakkautettiin. 1992 majakka siirtyi Turun yliopiston omistukseen, ja rakennusta alettiin korjata. Korjaustyöt valmistuivat vuonna 1995, ja majakka avattiin matkailijoille ja tutkimuskäyttöön. Majakan torni ei kuitenkaan sisältynyt tuolloiseen peruskorjaukseen. Nyt meneillään olevan peruskorjauksen tärkein osa on tornin betonisaumojen uusiminen. 52 metrin korkeuteen merenpinnasta nouseva torni on Pohjoismaiden korkein, ja siinä on yhteensä 3 500 metriä uusittavaa saumaa. Tornin korjaus maksaa arviolta 200 000 euroa, ja työn toteutusta valvoo Museovirasto. Korjausrahoista puolet tulee valtiolta ja toista puolta haalitaan kokoon muun muassa julkisella keräyksellä.

Lähteet: YLE24 Bengtskärin majakan verkkosivut

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus