Sariolan dekkareiden haamukirjoittaja halusi helpottaa ystävänsä rahahuolia

Tuula Sariola myöntää, että Ritva Sarkola on kirjoittanut Sariolan nimellä julkaistut romaanit. Huijauksen taustalla olivat Sariolan suuret velat, joiden takia Sarkola halusi auttaa ystäväänsä. Haamukirjoittajan yllättävä paljastuminen on hyvin harvinaista kaunokirjallisuudessa.

Gummeruksen tiedotteessa sekä Sariola että Sarkola pahoittelevat 17 vuoden huijausta. Sariolan mukaan naiset ovat työstäneet kirjat yhteistyössä, eikä Gummerus ole tiennyt asiasta mitään.

Sarkola taas sanoo olevansa helpottunut salailun paljastumisesta ja toivovansa, että asian julkinen käsittely päättyy tähän.

Kustantaja tyrmistyi huhun vahvistumisesta Gummeruksen viestintäpäälikön Tarja Virolaisen mukaan haamukirjoittaja tuli kustantajalle täytenä yllätyksenä. Sariola myönsi asian Gummerukselle torstaiaamuna. - Asia on meidän kannaltamme loppuunkäsitelty, koska Sariola ja Sarkola ovat pyytäneet anteeksi. Paljastus ei aiheuta toimenpiteitä. Kustannussopimukset on tehty Sariolan kanssa, ja kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat hänelle, Virolainen sanoo. Sariolan nimellä julkaistut teokset toimittanut Paula Pesonen korostaa, että kirjailijan ja kustannustoimittajan suhde perustuu luottamukseen. - Toimittaja ei seiso kirjailijan vieressä vahtimassa, kirjoittaako hän teoksensa itse, huomauttaa paljastuksesta yllättynyt Pesonen. - Minulla ei ole ollut tietoa haamukirjoittajasta, eikä mitään syytä epäillä Sariolan tekstin aitoutta. Haamukirjoittajakohu alkoi tiistaina Kaleva-lehti kertoi jo tiistaina, että kirjailija Mauri Sariolan leski Tuula Sariola ei ole kirjoittanut nimellään julkaistuja rikosromaaneja itse. Mäntyharjulainen Sarkola vahvisti tiedon tuoreeltaan, mutta Sariola kiisti sen aluksi jyrkästi. Hän ei ole antanut asiasta haastatteluja. Sariola ja Sarkola ovat pitkäaikaisia ystäviä. Tuula Sariolan nimellä on julkaistu 14 rikosromaania ja kaksi rakkausromaania, muun muassa teokset Halikon kirkkomurha, Susikoski orilammella, Pirulle pikkusormi ja Totta on, mutta todistakaa. Yhteistyön taustalla rahahuolia Sarkolan ja Sariolan yhteistyö alkoi, kun Sariola oli miehensä Mauri Sariolan kuoleman jälkeen kertonut perättömästi, että tältä oli jäänyt puolivalmis käsikirjoitus. Sarkola halusi pelastaa tuttavansa pulasta, ja kirjoitti teoksen Murha Sammatissa. Se ilmestyi vuonna 1989, neljä vuotta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen.

Sarkola selittää yhteistyötä myös sillä, että Mauri Sariolalta jäi valtavat velat, joiden maksussa Sarkola halusi auttaa leskeä.

Nyt Sarkola aikoo kirjoittaa dekkareita suomussalmelaiselle Myllylahti-kustantamolle omalla nimellään. Haamukirjoittajasta kertoi Kalevalle juuri Myllylahden toimitusjohtaja Mauno Moilanen.