1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maalitehdas tuhoutui tulipalossa Ylöjärvellä

Raju tulipalo on tuhonnut Fin-Tex Oy:n maalitehtaan Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Noin 2 500 neliön rakennus tuhoutui palossa täysin.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä syttyneestä palosta levisi myrkyllisiä kaasuja ympäristöön, mutta ihmiset eivät joutuneet vakavaan vaaraan eikä ketään jouduttu evakuoimaan.

Päivystävän palomestarin Timo Korpelan mukaan palo oli erittäin raju. Rakennuksessa on ollut tuhansia litroja liuottimia, hartseja ja muita kemikaaleja varastoituna ja tuotantolinjoilla, Korpela kertoo. Kemikaaliastiat räjähtelivät kuumuudessa ruokkien paloa entisestään.

Palosta saatiin ilmoitus ohikulkijalta vähän ennen puoltayötä. Viranomaiset varoittivat lähialueen asukkaita myrkkykaasuista hieman ennen kello yhtä.

Tyyni sää oli Korpelan mukaan tilanteessa apuna, sillä myrkyllinen savu kohosi pääosin ylöspäin. Myöhemmin aamulla kaasuista ei enää aiheutunut suurta vaaraa. Sammutus- ja raivaustöihin saattaa mennä vielä vuorokausi. Paikalta nousevan savun hengittämistä tulee välttää.

Pelastuslaitosta työllistävät etenkin tehtaan raunioihin jääneet kemikaalit, jotka on kerättävä rakenteiden seasta ja vietävä väliaikaiseen varastointipaikkaan. Maapohja on tärkeää saada pian puhtaaksi, koska palanut tehdas sijaitsi pohjavedenottoalueella.

Palosta saattaa koitua pohjavesialueelle monien vuosien puhdistustyöt, arvelee Suomen ympäristöministeriön vanhempi suunnittelija Arto Kultamaa. Hän ei muista Suomessa tapahtuneen yhtä vakavaa kemikaalitehdaspaloa moneen vuoteen.

Kultamaa katsoi tehtaan Internet-sivuilta, mitä aineita maaperään on voinut päästä. Tehtaalla oli sivujen perusteella käytössä muun muassa ruosteenestomaaleja, joissa on etenkin epäorgaanisia aineita kuten bariummetaboraattia. Tehtaassa on tuotettu myös ilmeisesti petroliöljymaaleja, pinnoitteita, kivitalomaaleja ja liimoja.

- Jos noita raaka-aineita on päässyt maaperään, edessä voi olla vuosikausia kestävä ongelma. Onneksi suurin osa aineista on kuitenkin lateksimaaleja, jotka eivät ole pahimmasta päästä, Kultamaa sanoi STT:lle.

Palosta miljoonavahingot Fintex-Tetrakem Oy:n toimitusjohtajan Jorma Laitisen mukaan Fin-Tex Maali ei jatka toimintaansa Ylöjärvellä. Osa tehtaan tuotannosta voidaan siirtää Kangasalan tehtaalle. Toimintoja saatetaan siirtää myös tytäryhtiöön Venäjällä. Fin-Tex Maali työllisti 17 henkeä. Laitisen mukaan osa saatetaan pystyä työllistämään toisiin tehtäviin yhtiössä. Muiden kanssa sovitaan erillisjärjestelyistä. Palon syttymissyystä ei ole tietoa. YLE24, TV-uutiset, STT