Nokian ja Siemensin yhteisyritykselle ristiriitainen vastaanotto Saksassa

Nokian ja Siemensin verkkotoimintojen yhdistäminen on otettu ristiriitaisesti vastaan Saksassa.

Valtaosa talousasiantuntijoista pitää yhteisyritystä Siemensin kannalta hyvänä asiana. Pitkään vaikeuksissa ollut televiestintäpuoli saa dynaamisten suomalaisten avulla uutta potkua.

Siemensin uusi pääjohtaja on pyrkinyt hankkiutumaan eroon huonosti kannattavista toiminnoista. Viime vuonna matkapuhelimien valmistus myytiin taiwanilaisille.

Elektroniikka-alaa edustava Saksan metalliliitto ja Siemensin henkilöstöedustajat sen sijaan arvostelevat yhdistymistä rankasti.

Heidän mielestään Siemensin johto on tunaroinut eikä ole osannut hyödyntää alan markkinoita.

Nyt Saksassa odotetaan huolestuneina tulevia henkilöstövähennyksiä. Erään arvostetun saksalaisprofessorin arvion mukaan työpaikoista kadonnee viidennes eli noin kaksitoista tuhatta. Professorin mukaan kaksi kolmasosaa irtisanottavista on siemensiläisiä ja yksi kolmannes nokialaisia.

EU:n komissio tukee liittoa EU:n telekommunikaatiokomissaarin Viviane Redingin mukaan komissio tukee yleisellä tasolla Nokian ja Siemensin verkkoyksikköjen yhdistymistä. Komissio tarvitsee kuitenkin aikaa yhdistymisen läpikäymiseen muun muassa kilpailulakien kannalta. Redingin mukaan komissio kuitenkin haluaa vahvempia toimijoita. Yhdistymiset auttavat markkinaa kilpailussa ja se on hyvä suunta, Reding kommentoi. Kilpailukomissaari Neelie Kroes aikoo tutkia, kuinka paljon Nokian ja Siemensin välillä on päällekkäisyyksiä ja onko se kuluttajien kannalta negatiivinen aasia. TV-uutiset, Startel