Hyppää sisältöön

Tom of Finlandin matka kaapista galleriaan

Tom of Finlandin homoeroottiset kuvat ovat kulkeneet pitkän tien kaapista taidegallerian seinälle. Tom of Finlandin eli taiteilija Touko Laaksosen kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. Hänen töitään esittelevä näyttely on vastikään avattu Kluuvin galleriassa Helsingissä.

Tom of Finlandin teoksissa komeat ja lihaksikkaat, nahkaan tai univormuihin sonnustautuneet miehet flirttailevat keskenään hyväntuulisen näköisinä. On merimiestä, moottoripyöräilijää, tukkijätkää ja poliisia.

Moni tunnistaa Tom of Finlandin eroottisen ja maskuliinisen kuvamaailman, vaikkei homokulttuuriin olisi perehtynytkään.

Kuvissa sekoittuvat leikki ja omat kokemukset

Kluuvin gallerian näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös kirja Tom of Finland - Ennennäkemätöntä. - Tom of Finlandin teokset ovat fantasiaa ja leikkiä, mutta perustuvat taiteilijan omiin kokemuksiin, luonnehtii toinen kirjan toimittajista, Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Berndt Arell. - Taiteilija itse kertoi, että varhaisimmat kuvat 1940-luvulta pohjautuvat hänen kokemuksiinsa Helsingin yössä. 1950-luvun kuvat ovat niin ikään hyvin suomalaisia: niissä esiintyy tukkijätkiä ja metsätyöläisiä, Arell sanoo. Sen jälkeen työt alkoivat muuttua, sillä taiteilija tutustui homokulttuurin ulkomaisiin julkaisuihin. Niiden pohjalta hän kehitti oman miestyyppinsä, jossa liioitellaan osia kehosta. Yhden miehen vapautusliike Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen (s. 1920) piirrokset loivat aikanaan uudenlaista, myönteistä kuvaa homomiehestä. Hänen mieshahmonsa tietävät olevansa komeita ja vahvoja ja osaavat myös nauttia siitä. Kuvaustapa haastoi vanhemman stereotypian, jonka mukaan homot ovat arkoja kikattajia.

Toinen uutuuskirjan toimittajista, Helsingin yliopiston tutkija Kati Mustola huomauttaa, että Tom of Finland oli 1940-luvulta lähtien eräänlainen yhden miehen vapautusliike. Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971 asti.

- Koska homot eivät voineet perustaa mitään järjestöä eivätkä toimia poliittisesti, Tom of Finlandin kuvat rohkaisivat monia, Mustola sanoo.

Ulos taidemaailman kaapista

Tom of Finlandin luomat hahmot eivät ole jääneet vain maailman homoyhteisön käyttöön. Hänen kuviensa vaikutus on näkynyt muun muassa populaarikulttuurissa, muotisuunnittelussa, mainonnassa ja elokuvissa. Alun perin marginaalisen alakulttuurin kuvastoa on omaksuttu valtakulttuuriin.

Piirtäjänä Tom of Finland oli itseoppinut, eikä pitänyt itseään varsinaisena taiteilijana. Nykyään hän on kuitenkin kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita. Kesti silti vuosikymmeniä, ennen kuin hänen eroottiset ja osin pornografiaksi luettavat työnsä saivat julkisuutta ja arvostusta.

- Taidekentällä Tom of Finland tunnustettiin 1980 - 1990-lukujen taitteessa. Vasta silloin Tom pääsi taidekentän kaapista ulos, Mustola sanoo. Tom of Finlandin teoksia on muun muassa New Yorkin Modernin taiteen museossa sekä Kiasman kokoelmissa. Suomessa on aiemmin järjestetty kaksi Tom of Finlandin näyttelyä, Helsingissä ja Jyväskylässä 1990-luvulla. Kluuvin gallerian Tom of Finland -näyttely on avoinna 27. elokuuta asti. Näyttelyssä on esillä 90 teosta.