Tyrvään kirkon taiteilijat aloittivat työnsä

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilojen maalaustyöt ovat käynnistyneet ja ensimmäinen taidekuva valmistuu noin kolmen viikon kuluttua, kertoo kirkon tiedotuskeskus. Kesän mittaan taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala tekevät keskiaikaiseen kirkkoon kymmeniä kuva-aiheita.

Taiteilijoiden työnä on maalata tuhopoltetun ja talkoilla uudelleen rakennetun kirkon sisätiloihin rakennuksen tunnelmaan sopivaa taidetta. Uudet taideteokset maalataan suoraan puulle.

Vammalan seurakunnan kirkkoherran Osmo Ojansivun mukaan pohjustustyö on parhaillaan käynnissä ja sopiva sisustusväri on löydetty.

- Värin hakemisessa oli iso työ, koska uudelleen rakennetussa kirkossa pyritään samaan tunnelmaan ja väriin kuin palaneessa kirkossa käytetty siniharmaa, Ojansivu kertoo. Tavoitteena on saada sisätilojen maalaus valmiiksi vuoden 2007 loppuun mennessä. On kuitenkin mahdollista, että työ jatkuu vielä vuonna 2008. Kirkko on suljettu maalauksen aikana ja avataan yleisölle vasta mittavan urakan päätyttyä. Maalaustöiden kustannusarvio on 200 000 euroa. Suomessa ei sataan vuoteen ole toteutettu kirkossa näin suurta työtä. Edellisen kerran vastaava kokonaistaideteos syntyi, kun Tampereen tuomiokirkko valmistui ja Hugo Simberg ja Magnus Enckell koristelivat kirkon sisätilat. Kosteus hankaloittanut töiden etenemistä

Tyrvään kirkon sisätöitä on hidastanut kosteusongelma kirkon lattian. Alun perin kuva-aiheiden toteuttamisen puupinnoille piti alkaa jo kesällä 2005. Syksyllä 2005 kirkon molempiin päätyihin kuitenkin puhkaistiin kaksi uutta tuuletusreikää. Nyt ilmanvaihto on parantunut , ja ilman ja puun kosteuspitoisuudet ovat laskeneet.

Taiteilijat pystyvät työskentelemään kirkossa vain lämpimänä vuodenaikana, sillä kirkkoa ei lämmitetä talvella.

Kylmien ja kosteiden olosuhteiden vuoksi maalausaineiden löytäminen on vaatinut useita kokeiluja. Rauhala tutustui puumaalaamisen perinteeseen Uudessa Valamossa ja Lavonen Ikonitaiteen museossa Arkangelissa Venäjällä.

- Hankimme tietoja eri lähteistä, ja vertasimme näkemyksiä keskenämme. Ratkaisun avaimet löytyivät lopulta idästä. Ortodoksikirkossa on puulle maalaamisen perinne säilynyt elinvoimaisena, ja siitä oli paljon apua, kertoo Lavonen.

Aiheet alkavat luomiskertomuksesta Kuutti Lavosella ja Osmo Rauhalalla on kirkkosalissa omat, selkeästi rajatut alueensa. Henkilökuvistaan tunnettu Lavonen maalaa lehterien peileihin Kristuksen kärsimyshistorian ja apostolit. Luontoteemaa paljon työstänyt Rauhala maalaa alttarialueen ja saarnatuolin. Rauhalalla on yksittäisiä kuva-aiheita noin 60. Vammalan seurakunta valitsi taiteilijat jo alkuvuonna 2004. Prosessin aikana molempien ajatukset ovat ehtineet elää ja hioutua. - Olen nyt saanut otetta siihen, miten ristin tien teeman ratkaisen. Korostan, että olemme nykyajassa eläviä ihmisiä. Tuon kirkkoon näkemykseni nykytaiteilijana, oman ammatillisen osaamiseni kautta. En kerro tarinaa niin kuin vanhat kuvat, vaan nimenomaan nykypäivän silmin, Lavonen kertoo. Rauhala kertoo, että ideoita paratiisin, luomiskertomuksen ja ehtoollisen asettamisen teemasta alkaa olla niin runsaasti, että seuraavaksi täytyy ryhtyä karsimaan. Grafiikantöitä myyntiin syksyllä Lavonen ja Rauhala tekevät syksyllä grafiikkaa, jonka myynnistä saatu tuotto käytetään maalauskustannuksiin. Grafiikanlehtiä tulee myyntiin noin 200 kappaletta. 1500-luvulta peäisin oleva Pyhän Olavin kirkko tuhoutui tuhopoltossa syyskuussa 1997. Se rakennettiin palon jälkeen uudelleen, suurelta osin lahjoitusvaroin ja talkoovoimin. YLE24