Kilpa suosituimmasta Satusuomalaisesta puolivälissä

Yleisradion Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin. Äänestyksessä etsitään suosituinta suomalaista kuvitteelista hahmoa. Kilvan ehdokkaita esitellään kesällä TV1:ssä torstaisin kello 20. Sarja alkaa 22. kesäkuuta.

kulttuuri

- Kilpailuun alun perin tulleista noin 450 ehdotuksesta on jäljellä kahdeksan eniten ääniä saanutta hahmoa, kertoo toimittaja ja Satusuomalaisen juontaja Minna Joenniemi.

- He ovat Pikku Myy, Muumipeikko, Rölli, Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka, Väi nämöinen, sarjakuvahahmot Viivi ja Wagner, Kapteeni Pirk Star Wreck -elokuvasta sekä Suomen laiskin mies Uuno Turhapuro, Joenniemi luettelee.

Satusuomalaisehdokkaat edustavat niin vanhoja perinteitä kuin nykykulttuuriakin. Vanhempaan fiktiohahmopolveen kuuluu Väinämöinen, tuo tietäjä iänikuinen.

Sen sijaan esimerkiksi sarjakuvahahmot Viivi ja Wagner ovat Jussi "Juba" Tuomolan luomuksia 1990-luvulta.

Ehdolla sekä sankareita että antisankareita

Koska jo semifinalistien syntymäajoissa on miltei 200 vuoden eroja, Minna Joenniemen mielestä ei voi nimetä yhtä ehdokkaita yhdistävää tekijää.

Kaikki semifinalistihahmot taipuvat kuitenkin usean median käyttöön. Esimerkiksi Muumipeikko ja Pikku Myy ovat tunnettuja niin Tove Janssonin lastenkirjoista ja sarjakuvista kuin japanilaisesta tv-sarjasta ja elokuvastakin. Lisäksi he esiintyvät näytelmissä.

Joenniemi näkee jäljellä olevien ehdokkaiden jakautuvan kahteen ryhmään. Äänestäjät ovat valinneet joko hyväntekijän tai vastarintaa edustavan antisankarin.

Omaa suosikkiaan Satusuomalaiseksi voi äänestää 17. elokuuta saakka postikortilla, puhelimella, tekstiviestillä tai Internetissä. Kilpailun finaali pidetään 24. elokuuta Aleksanterin teatterissa Helsingissä, ja tilaisuus televisioidaan TV1:ssä suorana lähetyksenä. Radion kulttuuriuutiset

Lähteet: Satusuomalaisen verkkosivut