Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin

Yleisradion Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin. Äänestyksessä etsitään suosituinta suomalaista satuhahmoa. Satusuomalainen- ehdokkaita esitellään kesällä TV1:ssä torstaisin klo 20. Sarja alkaa 22. kesäkuuta.

kulttuuri

Kilpailuun tulleesta noin 450 ehdotuksesta on jäljellä kahdeksan eniten ääniä saanutta hahmoa, kertoo toimittaja ja Satusuomalaisen juontaja Minna Joenniemi.

- He ovat Pikku Myy, Muumipeikko, Rölli, Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka, Väinämöinen, sarjakuvahahmot Viivi ja Wagner, Kapteeni Pirk Star Wreck -fanifiktioelokuvasta sekä Suomen laiskin mies Uuno Turhapuro, Joenniemi luettelee. Satusuomalaisehdokkaat edustavat niin vanhoja perinteitä kuin nykykulttuuriakin. Vanhempaan fiktiohahmopolveen kuuluu Väinämöinen, tuo tietäjä iänikuinen. Sen sijaan esimerkiksi sarjakuvahahmot Viivi ja Wagner ovat Jussi "Juba" Tuomolan luomuksia 1990-luvulta. Ehdolla sekä sankareita että antisankareita Koska jo semifinalistien syntymäajoissa on miltei 200 vuoden eroja, ei Minna Joenniemen mielestä voida nimetä yhtä ehdokkaita yhdistävää tekijää. Kaikki semifinalistihahmot taipuvat kuitenkin usean median käyttöön. Esimerkiksi Muumipeikko ja Pikku Myy ovat tunnettuja niin Tove Janssonin lastenkirjoista ja sarjakuvista kuin japanilaisesta tv-sarjasta ja elokuvastakin. Lisäksi he esiintyvät näytelmissä. Joenniemi näkee jäljellä olevien ehdokkaiden jakautuvan kahteen ryhmään. Äänestäjät ovat valinneet joko hyväntekijän tai vastarintaa edustavan antisankarin. Omaa suosikkiaan Satusuomalaiseksi voi äänestää 17. elokuuta saakka postikortilla, puhelimella, tekstiviestillä tai Internetissä. Satusuomalaisen finaali pidetään 24. elokuuta Aleksanterin teatterissa, ja tilaisuus televisioidaan TV1:ssä suorana lähetyksenä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset