1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokamyrkytysriski kasvaa kesällä

Kylmäketjun katkeaminen lämpimillä ilmoilla pilaa helposti ruuan ja aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Kotimaan uutiset

Etenkin broileri on kypsennettävä hyvin. Raa'assa linnunlihassa voi muhia salmonella tai kampylobakteeri. Molemmat aiheuttavat kuumeista ripulia.

- Kun haarukalla painaa kypsennettyä broileria tai muuta siipikarjanlihaa, on valuvan nesteen oltava kirkasta, kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg Helsingin ympäristökeskuksesta muistuttaa.

Kanaa ja muita elintarvikkeita on hyvä käsitellä eri välineillä, jotteivat bakteerit leviä kanasta kasviksiin.

Myös kasviksissa voi olla ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteereja, kuten jersiniaa, joten ne pitää pestä kunnolla.

- Ruokaa ei kannata kuskata pitkiä matkoja esimerkiksi kotoa mökille vaan ostaa ruoka tuoreena lähempää määränpäätä, Åberg sanoo.

Ruokaa ei luonnollisesti kannata seisottaa pöydällä kovin pitkään, ja käsihygieniasta ei kannata tinkiä.

Ympäristökeskuksen mukaan kesäkaudella sattuu yleensä enemmän ruokamyrkytyksiä kuin muulloin.

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi