Suomen EU-puheenjohtajuuskausi käyntiin

Suomen kausi Euroopan unionin puheenjohtajana alkoi lauantaina. Vetovastuu siirtyi Suomelle Itävallalta. Suomi painottaa kuuden kuukauden jakson aikana muun muassa unionin suhteita Venäjään. EU:n komissio tulee sunnuntaina kaksipäiväiselle vierailulle Helsinkiin.

Kotimaa

Tarkoitus on korvata EU:n ja Venäjän välillä oleva kumppanuus- ja yhteistyösopimus uudella sopimuksella. Suomen mielestä sopimuksen pitää olla muun muassa energiayhteistyön ja viisumikäytäntöjen saralla entistä sitovampi.

Suomi tavoittelee myös unionin kuvan parantamista kansalaisten mielissä. Tavoite yritetään toteuttaa unionin toimintaa tehostamalla ja laatua parantamalla.

Myös unionin tulevaisuus, kilpailukyky, ulkosuhteet sekä oikeus- ja sisäasiat ovat jakson virallisia painopisteitä. Lisäksi Suomi aikoo nostaa esille aktiiviset keskustelut unionin perustuslakisopimuksesta.

Puheenjohtajuuskausi avataan Brysselin Grand Placella konsertilla, jossa esiintyy muun muassa Apocalyptica. Myös Tallinnassa järjestetään avajaistapahtuma.

Lähteet: YLE24