1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina avasi rautatien Tiibetiin

Kiina on avannut uuden rautatien Tiibetiin. Kiinan mukaan rautatie kiihdyttää Tiibetin talouden kasvua ja lisää asukkaiden hyvinvointia.

Maanpaossa olevat tiibetiläiset sanovat, että radalla Kiina kiristää entisestäänkin otettaan Tiibetistä ja liittää alueen lopullisesti Kiinaan. He pitävät radan avaamista mustana päivänä Tiibetille.

Aktivistit pelkäävät, että tiibetiläiset joutuvat vähitellen vähemmistöön Tiibetissä, kun kiinalaisten muutto alueelle kiihtyy.

Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1950. Kun kapina Kiinaa vastaan epäonnistui, Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama lähti maanpakoon Intiaan vuonna 1959. Välillä Tiibetissä on ollut mielenilmauksia Kiinaa vastaan.

Uusi reitti on maailman korkeimmalla oleva rautatie, se kulkee vuoristossa osittain yli 5 000 metrin korkeudessa. Reitti vie Kiinan länsiosasta Qinghain maakunnasta Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan. Rautatie on tärkeä, sillä tähän saakka kuljetukset on hoidettu huonokuntoisilla vuoristoteillä hitaasti liikkuvilla kuorma-autoilla. Rakennustyö on ollut haastavaa ja kallista vuoristo-olojen takia. Työntekijät ovat joutuneet käyttämään välillä happilaitteita ilman ohuuden vuoksi.