Lipponen: Kuntauudistusta jatkettava

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen haluaa äskettäin sovitulle kuntauudistukselle jatkoa. Lipponen kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan, että kunta-asiat saadaan kuntoon vasta silloin, kun myös kuntien rahoituspohja uudistetaan.

Kotimaa

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman ajamassa mallissa kunnat saisivat verotulonsa itselleen ja voisivat itse vastata palvelujen rahoituksesta.

-Kuntien itsenäisyys vahvistuu ja samalla päästään keskustan hellimästä jatkuvasta kunta-valtio-teatterista, Lipponen kirjoittaa. Hänen mukaansa taloudellisesti itsenäiset ja kuntalaisten hallitsemat kunnat olisivat suomalaisen demokratian suuren perinteen mukaisia.

Lipponen vaatii kuntia nyt aktivoitumaan. Ahdinkoon joutuneet kunnat lykkäävät yhä päätöksiä ja arvelevat valtion tulevan aina apuun.

Kolumnissaan Lipponen asettuu lisäksi tukemaan Helsingin pyrkimyksiä saada maata Sipoosta. Hän toivoo hallituksen edistävän Helsingin maan tarvetta etenkin idän suunnalla.

Ulf Sundqvistin ehdotus Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhdistämisestä olisi tutkimisen arvoinen seuraavan vaiheen ratkaisuna, Lipponen toteaa.

Lähteet: STT