Savusiian epäillään aiheuttaneen botulismia

Kahden henkilön epäillään saaneen botulismin Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Hengenvaarallisen, Suomessa harvinaisen ruokamyrkytyksen syyksi uskotaan tyhjiöpakattua lämminsavusiikaa.

Kotimaa

Toisen sairastuneen tilan kerrotaan olevan vakava, Päijät-Hämeen keskussairaalasta kerrotaan. Toinen potilaista on jo päässyt kotiin.

Edellisen kerran botulismia todettiin Suomessa vuonna 1999.

Siikaa valmistava Apetit Kala Oy ja Ruokakesko Oy vetävät lämminsavusiikatuotteet markkinoilta koko Suomessa. Tuotetta ei ole toimitettu ulkomaille.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kuntien elintarvikeviranomaisia varmistamaan, ettei tuotetta ole enää myynnissä kaupoissa tai ravintoloissa. Lisäksi Evira toivoo, että valvontaviranomaiset tarkastavat kalatuoteiden säilytyslämpötilat ja -ajat.

Apetit Kalan tyhjiöpakattua siikaa on markkinoitu myös Pirkka-tuotemerkillä.

Clostridium botulinum -bakteeri muodostaa voimakasta hermomyrkkyä, jota on toisinaan todettu tyhjiöpakatuissa kala- ja lihatuotteissa sekä vihanneksissa.

Botulismin itämisaika on yleensä 12 - 36 tuntia. Taudin oireita ovat muun muassa heikotus, nielemisvaikeudet ja puheen vaikeutuminen. YLE24 Kuvat myynnistä vedetyistä tuotteista (siirryt toiseen palveluun) Elintarviketurvallisuusviraston tietopaketti botulismista (siirryt toiseen palveluun)