160 kuollut Intian pommi-iskuissa

Yli 160 on kuollut ja noin 500 loukkaantunut useassa pommi-iskussa Intian taloudellisessa keskuksessa Mumbaissa, kertoo Intian poliisi.

Ulkomaat

Pommit räjähtivät pahimman iltaruuhkan aikaan viidessä lähiliikenteen junassa ja kahdella asemalla noin kymmenen minuutin sisällä. Iskuja on joidenkin lähteiden mukaan ollut kahdeksan ja joidenkin lähteiden mukaan yksi on tapahtunut metrossa. Poliisi on vahvistanut seitsemän iskua.

Intian pääministerin Manmohan Singhin mukaan iskujen taustalla ovat terroristit. Intialaisissa tiedotusvälineissä tekijöiksi on syytetty muslimimilitantteja, jotka taistelevat Kashmirin alueesta. BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan on liian aikaista veikkailla, kuka iskujen taustalla on.

Sisäministeriö sai ennakkovaroituksen iskuista, mutta ei niiden ajasta tai paikasta. Uusien iskujen uhasta ei ole tietoa.

Vastaava pommi-iskujen sarja koettiin Intiassa yli kymmenen vuotta sitten.

Kaaos Mumbaissa on valtava ja kaupunkiin on julistettu hälytystila. Viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita olemaan rauhallisia. Silminnäkijät kertovat nähneensä ihmisten tippuvan junasta raiteille junan vielä liiikkuessa.

Poliisi ja silminnäkijät ovat kertoneet useista erillisistä räjähdyksistä mm. Matungan, Kharin, Mahimin, Jogeshwarin, Borivalin ja Bhayendarin alueilla, läntisellä rataverkostolla. Myös keskustan rautatieaseman lähellä on räjähtänyt. Kaupungin länsiosissa asuu BBC:n haastatteleman paikallisen mukaan paljon parempiosaista kansaa.

Kashmirissa iskettiin intialaisten matkailijoiden kimppuun Kashimirissa Intian puolella tehtiin tiistaina kranaatti-iskuja intialaisia matkailijoita vastaan. Iskuissa kuoli ainakin 8 ja haavoittui 15 ihmistä. Ainakin osa räjäytyksistä oli muslimikapinallisten työtä, ilmoitti poliisi. Ulkoministeriöllä ei tietoa Mumbaissa olevista suomalaisista

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoja Mumbaissa mahdollisesti olevista suomalaisista. Suomen Intian suurlähetystö New Delhissä selvittää asiaa yhteistyössä muiden EU-maiden edustustojen kanssa.

Suomesta ei tehdä tähän aikaan vuodesta järjestettyjä ryhmämatkoja Mumbaihin.

Lähetystön mukaan puhelinyhteydet Mumbaihin ovat toistaiseksi poikki. Tekstiviestit saattavat jossakin vaiheessa toimia.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC:n suora lähetys, AP, YLE24