Mumbain pommi-iskujen tekijöistä ei tietoa

Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta Mumbain eilisistä pommi-iskuista. Kuolleiden määrän kerrottiin iltapäivällä nousseen yli kahdensadan. Määrän uskotaan vielä kasvavan. Loukkaantuneita on yli 700.

Ulkomaat

Intian poliisi kertoo löytäneensä mahdollisesti kahdeksannen pommin, joka ei ollut räjähtänyt, sekä ajastimen.

Poliisi kertoo myös etsivänsä kahta miestä, joiden se uskoo asettaneen räjähteet yhteen junista. Lisäksi tutkitaan yhteyksiä kahteen islamistijärjestöön, pakistanilaiseen Lashkar-e-Taibaan ja islamistiopiskelijoiden Simiin.

Lashkar-e-Taiban puolesta puhunut henkilö on kuitenkin torjunut epäilyt ja kutsuu iskuja siviilejä kohtaan barbaarisiksi. Hänen mukaansa kyse on Intian turvallisuuspalvelun pyrkimyksestä mustamaalata vapaustaistelijat.

Intian pääministerin Manmohan Singhin mukaan iskujen taustalla ovat terroristit. Intialaisissa tiedotusvälineissä tekijöiksi on syytetty äärimuslimeja, jotka taistelevat Kashmirin alueesta.

Mumbaissa räjähti eilen pahimman iltaruuhkan aikaan seitsemän pommia junissa, metrossa ja juna-asemilla noin kymmenen minuutin sisällä.

Sisäministeriö sai ennakkovaroituksen iskuista, mutta ei niiden ajasta tai paikasta.

Suomalaisia ei tiettävästi loukkaantunut

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että Mumbain pomminräjähdyksissä olisi loukkaantunut suomalaisia. Ulkoministeriöstä kerrottiin keskiviikkona, että Mumbaissa ja sen lähialueilla asuu kymmenkunta suomalaista.

Tällä hetkellä paikalla olevat suomalaiset on tavoitettu, eikä heillä ole hätää. Monsuunikauden ja tulvien takia osa Mumbaissa asuvista suomalaisista on nyt lomalla jossakin muualla, kertoi kriisipäivystäjä Sirpa Aalto ulkoministeriöstä.

Mumbaihin ei järjestetä tähän aikaan vuodesta ryhmämatkoja Suomesta. Alueella mahdollisesti olevista reppumatkailijoista tietoa ei ole, mutta ulkoministeriöön ei ole ainakaan tullut yhtään kyselyä omaisilta, Aalto kertoi.

Lähteet: AFP, CNN, Reuters, AP, BBC, STT