Kirkkokunnan kallein aarre vierailee Venäjällä

Suomen ortodoksisessa kirkossa tehdään perjantaina historiaa, kun kirkkokunnan kallein hengellinen aarre, Konevitsalainen Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni, lähtee vierailulle Venäjälle. Turvajärjestelyt ovat matkan aikana huippuluokkaa.

kulttuuri

Valamon luostarissa Heinävedellä on kaikkiaan lähes tuhat ikonia, mutta yksi on ylitse muiden. Kyseessä on Suomen ortodoksisen kirkon vanhin ikoni ja kirkon kallein hengellinen aarre, Konevitsalainen Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni.

- Ihmiset ovat parantuneet erilaisista sairauksista, on jotkut päässeet eroon huumeista, tai lapsettomille pariskunnille on syntynyt lapsia, kun on toimitettu rukouspalvelusta tämän ikonin edessä, arkkimandriitta Sergei, Valamon luostarin johtaja sanoo.

Perimätiedon mukaan 1300-luvulta peräisin oleva ikoni on alunperin ollut Konevitsan luostarissa Laatokalla. Ikoni on kaksipuolinen, sillä sen kääntöpuolelle on maalattu niin sanottu Käsittätehty Kristus.

Talvisodan aikana ikoni evakuoitiin Suomeen ja huomenna se lähtee vierailulle takaisin kotiin, ensin Pietariin ja sitten Konevitsaan. Turvallisuussyistä aarre on suljettu teräskehyksiin ja panssarilasin taakse.

- Tänne sisälle on luotu oma pieni mikroilmasto, niin että ilmankosteus pysyy koko ajan samanlaisena ja niin, että todella tämä ikoni on nyt hyvässä turvassa täällä kaapissa, arkkimandriitta Sergei kertoo.

Pyhäinjäännökset matkaavat entistä enemmän

Ikonia kuljetetaan Venäjällä miliisisaattueessa, mutta Suomessa jotkut ovat jo etukäteen pelänneet sen myös jäävän Venäjälle. Arkkimandriitta kertoo tietävänsä epäilyistä, mutta sanoo ettei jaksa niihin uskoa.

Valamosta on jo ennen Jumalanäidin ikonia käynyt ulkomailla vierailulla Jumalansynnyttäjän ihmeitätekevä valamolainen ikoni. Ortodoksisessa maailmassa ikonien ja pyhäinjäännösten matkailu onkin viime aikoina lisääntynyt.

- Erityisesti Venäjälle pyydetään eri puolilta ortodoksista maailmaa näitä pyhäinjäännöksiä, ikoneja, vierailulle. Äskettäin juuri Pietarissa oli vierailulla Johannes Kastajan käsivarsi, arkkimandriitta kertoo.

Konevitsalainen Jumalanäiti ei jätä Valamoa edes vierailunsa ajaksi, kun ikonostaasin kunniapaikalle jää siitä kahden viikon ajaksi kopio.

Lähteet: YLEn TV-uutiset