Musiikki häivyttää pelot Savonlinnan Hui Kauhistus –oopperasta

Perheooppera Hui kauhistus sai ensi-iltansa Savonlinnan Oopperafestivaaleilla 17.7. Mörköjä, merirosvoja ja vampyyreitä vilisevä ooppera- esitys on säveltäjänsä Jukka Linkolankin mukaan hieman pelottava ja jännä juttu. Linkola kuitenkin lupaa häivyttää pelot ja opettaa samalla rohkeutta kohdata tosielämän haasteet ja vaikeudet.

kulttuuri

Savonlinna-sali oli ensi-illassa täynnä ja lähes puolet katsojista oli nuorta sukupolvea. Monille katsojille oli tuttu Mauri Kunnaksen samanniminen kirja, johon ooppera perustuu.

Linkolan musiikki ja Minna Vainikaisen vauhdikas ohjaus loivat vahvan tunnelman mörkötarinalle. Tiukimmissa paikoissa pienimmät lapset painautuivat lähemmäs vanhempiaan, mutta itkua tai kauhunhuutoja ei kuulunut. Alkuun hiukan pelottavat hahmot paljastuivat pian kilteiksi ja hassuiksikin.

Yleisöltä kehuja Mikkelistä oopperaan saapunut kaksivuotias Senni Partanen oli katsomon nuorimpia. Koroketyynyltä hän antoi topakat aplodit ansioituneille esiintyjille. Vain hiukan liian lujaa laulanut merirosvo sai hänet siirtymään hetkeksi Kati-äitinsä syliin. Kuopion seudulla asuvat 13-vuotiaat Riikka ja Jukka Janhonen kehuivat Linkolan musiikkia. Linkola ei kosiskele nuorta yleisöä, vaan Hui Kauhistus on aitoa nykyoopperaa, josta harjaantumaton korva ei hevillä erota tarttuvia melodioita avausteemaa ”En yötä pelkää” lukuun ottamatta. Oopperan musiikki avautuu silti helposti lapsille. Punkaharjulta kahdeksanvuotiaiden Julia- ja Maria-tyttöjen kanssa tullut Marketta Matilainen kehui oopperan näyttävyyttä. Mörköjä ei tarvinnut pelätä ja näyttämön nopeasti vaihtuvat tapahtumat estivät pitkästymisen. Esitykset täyteen varattuja

Hui Kauhistuksen Savonlinnan tämän kesän esitykset ovat tällä hetkellä täyteen varattuja. Ooppera on Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmassa myös ensi kesänä, samoin kuin Mauri Kunnaksen kirjaan perustuva lastenooppera Koirien Kalevala.

Lähteet: YLE24