1. yle.fi
  2. Uutiset

Kela korvaa hammashoidon Virossakin

Harva suomalainen käyttää muiden EU-maiden terveyspalveluja, vaikka Kelalta saa korvauksen myös niistä. Esimerkiksi Tallinnassa yksityinen hammashoito on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa.

Kotimaan uutiset

Tallinnan sataman lähellä sijaitsevalla klinikalla ison paikan tai juurihoitoon kuuluvan juurikanavan avauksen saa jopa yli puolet halvemmalla kuin Suomessa.

Hampaan poistoleikkauskin on useita kymppejä edullisempi.

Kun Kela korvaa hinnoista enintään 60 prosenttia, jää virolaisesta hoidosta huomattavasti vähemmän maksettavaa. Korvausten jälkeen käteen jää vielä matkarahaakin.

Etuuspäällikkö Pirkko Sihvonen Kelasta kertoo, että sairausvakuutuslain mukaan suomalaisilla on oikeus saada korvausta hammashoidosta toisessa EU-maassa.

- Yhtä lailla saa korvauksia, jos menee Saksaan tai Ranskaan hakemaan hoitoa, mutta usein kielimuuri nousee siinä esteeksi, Sihvonen sanoo.

Kielimuurin lisäksi hammaspotilaita saattaa pidätellä kotimaassa tietomuuri.

Helsinkiläinen Leena Kanervainen kuuli korvauksista kanssamatkustajalta. Hän on sen jälkeen paikkauttanut ja puhdistuttanut hampaitaan Virossa, ja teettänyt siellä kolmen hampaan sillankin.

Kela ei ulkomaisten hoitojen korvauksmahdollisuuksia ole mainostanut.

- Kelan lehdet olen lukenut enkä ole niistä löytänyt mitään tietoa tästä, Kanervainen sanoo.

Sihvosen mukaan korvauskäytäntö on ollut voimassa jo useamman vuoden. Se perustuu EY-tuomioistuimen jo 1990-luvun lopulla tekemiin päätöksiin.

- Kyllä tästä aikanaan aika paljon informoitiin, Sihvonen sanoo.

YLEn TV-uutiset

Lue seuraavaksi