Viisi pidätetty Mumbain pommi-iskuista

Intian poliisi on pidättänyt viisi miestä epäiltynä yhteyksistä viime viikolla Mumbaissa tehtyihin tuhoisiin pommi-iskuihin. Miehet pidätettiin Koillis-Intiassa Gauhatin kaupungissa. Poliisin mukaan he ovat muslimeja.

Ulkomaat

Aiemmin tiistaina pommi-iskujen tekijäksi ilmoittautunut islamilainen ääriryhmä varoitti uusista iskuista.

Melko tuntematon ryhmittymä, Lashkar-e-Qahhar, kertoi aikeistaan intialaiselle televisiokanavalle lähettämässään sähköpostissa.

- Pyydämme Intian muslimiveljiä ja -siskoja pysymään poissa historiallisilta ja valtiollisilta paikoilta, tai muuten heidänkin käy huonosti, sähköposti julisti.

Ryhmä lupasi myös lähettää tv-kanavalle äänitteitä, jotka todistavat epäilijöille, että he todella olivat heinäkuun 11. päivän iskujen takana.

- Olemme yllättyneitä, miksi jotkut tiedotusvälineet eivät usko meidän olevan syyllisiä, sähköpostissa sanottiin. Ryhmän osallisuutta iskuihin on epäilty julkisuudessa.

Intian poliisi selvittää parhaillaan sähköpostin aitoutta. Tutkijat epäilevät, että ryhmän takana olisi Kashimirista taisteleva pakistanilainen Lashkar-e-Tayyaba -ryhmittymä. Sitä ei ole kerrottu, kuuluvatko pidätetyt johonkin ääriryhmään.

Intian taloudellisessa keskuksessa Mumbaissa räjähti heinäkuun 11. päivänä seitsemän pommia junissa, metrossa ja juna-asemilla. Sisäministeriö sai ennakkovaroituksen iskuista, mutta ei niiden ajasta tai paikasta. Kaupungissa pidettiin tiistaina kahden minuutin hiljainen hetki uhrien muistoksi.

Lähteet: AP, YLE24