1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

UPM odotetusti tappiolla keväällä

Metsäyhtiö UPM:n huhti-kesäkuun tulos ennen veroja oli 101 miljoonaa euroa tappiolla, kun viime vuoden vastaavaan aikaan miinusta kertyi 50 miljoonaa.

UPM varoitti jo kuun alkupäivinä, että kertaerät painavat kevätneljänneksen tuloksen miinukselle. Analyytikkoarvioiden mukaan tulos oli sangen odotettu ja yhtiön näkymät melko myönteiset.

Pääosin Voikkaan tehtaan sulkemisesta koitui 130 miljoonan euron arvonalennus, mutta lukuihin mahtuu myös 37 miljoonan euron myyntivoitto pääkonttorin kaupasta.

Pörssitiedotteessa yhtiö korosti huhti-kesäkuun liikevoiton ilman kertaeriä pysyneen alkuvuoden tasolla.

Kokonaisuudessaan liiketoimintojen kannattavuus oli ensimmäisen neljänneksen tasolla, UPM selittää osavuosikatsauksessaan. Kannattavuusohjelman toimenpiteet ovat yhtiön mukaan toteutuneet suunniteltua nopeammin.

Liikevoitto oli 54 miljoonaa euroa miinuksella, kun viime vuonna liiketappio oli 7 miljoonaa. Osakekohtainen tulos kertaerät mukaan luettuna luisui 0,20 euroa pakkaselle, kun vuosi sitten se oli 0,05 euroa plussalla.

UPM:n Liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 2,48 miljardia euroa, vuotta aiemmin 2,25 miljardia.

Liikevaihto koko alkuvuodelta oli runsaat 4,9 miljardia euroa. Viime vuoden myyntiä vähensi paperialan pitkä työtaistelu. Kysyntä jatkunee hyvänä UPM arvioi paperin kysynnän jatkuvan hyvänä vuoden toisella puoliskolla. Toisaalta yhtiö sanoi lähiajantavoitteeksi säilyttää suljettavien tuotantolinjojen asiakastoimitukset. Paperien keskihinnan arvioidaan olevan jonkin verran viimevuotista korkeampi, UPM kertoi osavuosikatsauksessaan. Yhtiö ennakoi myös jalosteiden kysynnän kasvavan edelleen. Puutuotteissa UPM arvioi vanerimarkkinoiden jatkuvan hyvinä ja sahatavaran markkinoiden parantuvan. Kokonaiskustannusten nousu pysyy maltillisena, yhtiö ennustaa. Yhdysvaltoihin uusi tarralaminaattitehdas

UPM kertoo myös, että se rakentaa tarralaminaattitehtaan Illinoisiin Yhdysvaltoihin. UPM Raflatacin investoinnin arvo on 109 miljoonaa dollaria, ja uusi tehdas aloittaa toimintansa kevättalvella 2008.

UPM Raflatacilla on jo tarralaminaatteja ja RFID-etätunnisteita valmistava tuotantolaitos Fletcherissä Pohjois-Carolinassa sekä terminaalit Wilkes-Barressa Pennsylvaniassa ja Ontariossa Kaliforniassa.

Laajentuminen on jatkoa UPM:n strategialle, jonka tavoitteena on vahvistaa Raflatacin maailmanlaajuista asemaa nopeasti kasvavassa tarralaminaattiliiketoiminnassa.