Kansallismuseo ja kaasuyhtiö kiistelevät hopeanäyttelyn räjähdyksen korvauksista

Kansallismuseo ja maakaasuyhtiö Gasum Paikallisjakelu kiistelevät tammikuisen kaasuräjähdyksen aiheuttamien tuhojen korvaamisesta. Kansallismuseo vaatii yhtiöltä noin 200 000 euroa, mutta kaasuyhtiö ei katso olevansa korvausvelvollinen.

kulttuuri

Tammikuun lopussa sattunut räjähdys aiheutti suurta tuhoa museon hopeanäyttelytilassa. Poliisitutkimusten mukaan räjähdyksen aiheutti Museokadulla rikkoutunut maakaasuputki.

Viemäriverkostoa pitkin museon siivouskomeron lattiakaivoon vuotanut kaasu räjähti vaillinaisen ilmastoinnin vuoksi. Räjähtävä kaasuseos oli saanut tarvittavan kipinän todennäköisesti siivouskomeron sähkökaapista.

Kaasuyhtiö torjuu museon vaatimukset

Kansallismuseo ja kaasuyhtiö ovat neuvotelleet korvauksista vasta alustavasti, koska museo ei ole laatinut lopullista kirjallista korvausvaatimusta.

Nyt vahinkojen korjaamisen hinta alkaa kuitenkin olla selvillä, kertoo museon ylijohtaja Ritva Wäre. Hänen mukaansa kansallismuseo on laatimassa noin 200 000 euron korvausvaatimusta. Summa kattaisi kaikki syntyneet vahingot. Lähes puolet summasta on mennyt tilan korjauksiin ja vain pieni osa esineiden korjauksiin. Lisäksi noin 100 000 euroa kuluu uusien näyttelykalusteiden hankintaan. Ne ovat hyvin kalliita, koska niihin asennetaan turva- ja hälytysjärjestelmiä. Gasum Paikallisjakelun viestintäpäällikkö Minna Ojala sanoo, että yhtiö kantaa vastuunsa, jos vahinkojen aukottomasti todetaan johtuneen kaasuputken hajoamisesta. Hänen mukaansa poliisitutkinta on kuitenkin pitänyt kaasuputken rikkoutumista vain todennäköisenä syynä räjähdykseen. Tämä ei tee kaasuyhtiötä korvausvelvolliseksi, arvioi Ojala. Kiistaan aletaan hakea ratkaisua, kunhan lomakausi päättyy ja museon virallinen korvausvaatimus päätyy kaasuyhtiön pöydälle. Vahingoittuneet esineet on jo korjattu

Talvisen räjähdyksen vaurioittamassa tilassa oli 201 hopeaesinettä, joista noin 50:ssä oli vaurioita. Osassa esineitä oli vain kolhuja, toisista taas irtosi räjähdyksessä osia tai tavaroihin tuli muita muita pahoja vioittumia.

Pieni osa hopeanäyttelystä on jo avattu yleisölle uudestaan. Vahingoittuneet esineet on korjattu, mutta korjattuja esineitä ei ole vielä näytteillä.

Lähteet: Ylen aikainen, YLE24