Malin kapinalliset tähtäävät Timbuktuun

Malin tuaregikapinalliset kertovat saartaneensa varuskunnan Timbuktun kaupungissa. Siellä on kuultu taisteluiden ääniä. Kapinalliset saivat eilen lauantaina haltuunsa tärkeän Gaon kaupungin Malin pohjoisosassa. Armeija on vetäytynyt kaupunkia ympäröivistä sotilastukikohdista.

Ulkomaat

Tuaregikapinalliset ja islamistit hyökkäysivät Gaoon yhdessä. Niillä on yhteinen tavoite, taistella Malin hallintoa vastaan.

Sotilasjuntta kaappasi vallan Malissa viime viikolla. Malin naapurimaat ovat varoittaneet junttaa, että sen tulee palauttaa valta siviilihallinnolle maanantaihin mennessä.

Eversti Moussa Sinko Coulibaly vakuutti lauantaina toimittajille Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa, että juntta ei halua pidättää valtaa itsellään. Burkina Fasossa on käynnissä juntan neuvottelut Länsi-Afrikan talousyhteisön ECOWAS:in kanssa.

Kapinallisjoukkojen hyökkäykset pohjoisen kaupungeissa kuitenkin syventävät Malin kriisiä entisestään. Perjantaina kapinalliset valtasivat Kidalin maakunnan pääkaupungin. Tiedot kapinallisten tavoitteista ja ryhmistä ovat vielä osittain epäselviä. Kapinallisten uskotaan hankkineen aseita etenkin Libyasta maan viime vuoden kansannousun aikaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP