Libya varautuu laajeneviin heimotaisteluihin

Kuusi päivää jatkuneissa kahakoissa syrjäisessä aavikkokaupungissa Etelä-Libyassa on kuollut liki 150 ihmistä, kertoo Libyan terveysministeri Fatma al-Hamroush. Ministerin mukaan lähes 400 ihmistä on loukkaantunut, heistä melkein puolet on kuljetettu pääkaupunkiin Tripoliin hoitoon.

Ulkomaat

Afrikkalainen tabu-heimo ja arabien Abu Seif -heimo ovat taistelleet Sabhan kaupungissa. Ministeri on vakuuttanut valtion lähettäneen hätäapua kaupunkiin. Siellä on edelleen pula lääkkeistä.

Asukkaiden mukaan ryhmät ovat ampuneet automaattiaseilla, käyttäneet kranaatinheittimiä ja ohjuksia. Tabu-heimon mukaan 70 kotia on poltettu ja sadan tabu-perheen on ollut pakko paeta.

Tabuja asuu myös Libyan naapurimaassa Tshadissa. Libyan puolustusministeriö on kertonut lähettäneensä sotilaita maan etelärajalle. Hallinto varautuu näin siihen, että muut heimot osallistuvat taisteluihin.

Heimopäälliköt kertoivat torstaina saaneensa aikaan tulitauon. Asukkaiden mukaan se on pitänyt kaupungissa, mutta ei sen ulkopuolella. Taistelut ovat jatkuneet Sabhan kaupungin ulkopuolella.

Afrikkalaisia heimoja sorrettiin Libyassa Muammar Gaddafin aikana. Armeijaa ja poliisia kehitetään Libyassa Gaddafin hallinnon kaaduttua viime vuonna. Pitkien välimatkojen vuoksi järjestyksen pitämisessä on ollut ongelmia.

Lähteet: AP