1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kapinalliset hyökkäsivät tärkeään kohteeseen Malissa

Malissa kapinalliset hyökkäsivät lauantaina maan pohjoisosassa sijaitsevaan, strategisesti tärkeään Gaon kaupunkiin. Kaupungissa on käyty kiivaita yhteenottoja. Perjantaina kapinalliset valtasivat maakunnan pääkaupungin Kidalin. Sotilasjuntta kaappasi Malissa vallan viime viikolla ja hyökkäykset pohjoisen kaupunkeihin syventävät Malin kriisiä entisestään.

Ulkomaat

Azwadin kansalliseen vapautusliikkeeseen kuuluvat Tuareg-kapinalliset liittoutuivat islamistisen ryhmittymän kanssa ja pakottivat armeijan lähtemään Kidalin kaupungista perjantaina.

- Näin heidän saapuvan kaupunkiin ja pystyttävät Azward-lippujaan, uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi.

- Kuulimme raskasta tulitusta ja näimme armeijan helikoptereiden nousevan ilmaan taistellakseen kapinallisia vastaan, paikalliskuvernööri Mahamane Diakite kertoi uutistoimisto AFP:lle puhelinhaastattelussa.

Kapinalliset ovat hyödyntäneet viime viikon vallankaappausta.

Armeijan upseerit ovat syyttäneet hallintoa puutteellisesta asevarustelusta. Tuareg-kapinallisten kerrotaan hankkineen aseita Libyasta viime vuoden kansannousun aikaan.

Perjantaina kapteeni Amadou Sanogo pyysi ulkopuolista apua alueellisen yhtenäisyyden säilyttämiseksi. Naapurimaat eivät kuitenkaan ole vastanneet hänen pyyntöihinsä. Malin naapurimaat ovat sen sijaan antaneet Sanagolle maanantaihin asti aikaa esittää suunnitelma, jolla valta luovutetaan takaisin siviileille. Mikäli näin ei tapahdu, naapurimaat ovat uhanneet sulkea sisämaassa sijaitsevan Malin rajat. Mali on huomattava kullan ja puuvillan tuottajamaa.

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasin puhemies, Norsunluurannikon presidentti Alassane Outtara sanoi, että yhteisö on asettanut 2 000 sotilasta valmiuteen mahdollisen väliintulon varalta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP