1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

SDP kiilasi toiseksi, kokoomus johtaa yhä

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan SDP on noussut Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän kannatusarvion mukaan suurimman puolueen asema on yhä kokoomuksella, liki 23:n prosentin kannatuksella. SDP ja keskusta seuraavat kokoomusta noin 17:n prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus jatkaa laskuaan.

Kuva: YLE / Grafiikka

Suurimman puolueen paikkaa pitää yhä kokoomus liki 23:n prosentin kannatuksella - nousua helmikuusta puoli prosenttiyksikköä.

Kakkospaikka meni vaihtoon, kun keskustan kannatus hiipui helmikuusta prosenttiyksikön ja SDP vastaavasti nousi yli prosenttiyksikön. Näin demarit ottivat toiseksi suurimman puolueen paikan mittauksessa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen odotti hieman erilaisia lukuja.

- Itse asiassa heidän lukunsa minua vähän yllättävät. Että tässä oli sentään monenlaista sotkua tämän kuukauden aikana. Kun tätä tutkimusta tehtiin oli AKT:n jupakka ja muuta joten ajattelin että se olisi demareitten kannatuksessa näkynyt, mutta eipä näköjään näkynyt, Laaninen pohtii.

SDP:n puoluesihteeri Jungner kaipaa yhä parempia lukuja.

- Toi ei missään tapauksessa riitä. Kuntavaaleissa kannatuksen pitää alkaa kakkosella, jos halutaan kutsua sitä menestykseksi, että tässä on vielä pitkä matka kirittävänä, Jungner kuittaa.

Perussuomalaisten jo useamman kuukauden jatkunut laskukausi jatkuu yhä - tuloksena nyt neljäs sija ja kannatus alle 16 prosenttia.

Vihreät on hieman menettänyt kannatustaan, ja vasemmistoliitto sekä kristillisdemokraatit piirun verran nousseet.

Kiinnostavaa on, että RKP:n liki betoniin valettu kannatus on nyt pudonnut - selvästi alle mittauksen normaalitason. Wallin ja Dragsvik-kohu kävivät mittauksen aikana kuumimmillaan.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku on muille puolueille odotettu uutinen, ja syitä ilmiöön löydetään useita.

- Ensimmäinen ja varmaan suurin syy oli se että, perussuomalaiset jättäytyivät vapaaehtoisesti oppositioon Suomen historian suurimman vaalivoiton jälkeen. Eihän sellaista tehdä politiikassa. Sehän tarkoittaa äänestäjille, että kiva kun äänestitte ja nyt me ei tehdä teidän äänillä yhtään mitään, Jungner arvioi.

Keskustassa taas Väyrysen tuoma presidentinvaalien noste on nyt ohi, vaikka puolueen oma kokemus on toinen kuin gallupin lukema.

- No en kyllä osaa analysoida, minusta viimeisen kuukauden aikana pikemminkin on puolue pärjännyt aika hyvin. On oppositiopolitiikka ollut näkyvää ja kentällä aika pirteä tunnelma, puoluekokoukseen valmistaudutaan ja näin pois päin, että vaikea nyt tuosta oikeastaan sanoa mitään syvällisempää. Virhemarginaaliin mahtuu muutokset, puoluesihteeri Timo Laaninen toteaa.

Syksyn kuntavaaleihin niin keskustan kuin muidenkin pitää nyt pärjätä peruspolitiikalla. Presidentinvaalien tuoma noste on nyt ohi.