1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiviniemi ei pyri enää keskustan johtoon

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei asetu ehdolle puolueen puheenjohtajakisaan. Hän perustelee päätöstään Ylen tuoreimman mielipidemittauksen luvuilla, joissa keskustan kannatus putosi prosenttiyksikön verran.

Mari Kiviniemi.

- Mielestäni keskusta on viime syksystä ja tänä keväänä tehnyt erittäin hyvää oppositiopolitiikkaa sekä sisällön että tyylin osalta. Odotin, että se näkyisi mielipidemittauksissa kannatuksen nousuna. Mutta kun näin ei ole, pitää osata vetää johtopäätökset, Kiviniemi perustelee päätöstään.

Kiviniemi on huolissaan keskustan tulevaisuudesta. Hänen mukaansa puolue on vahva ja menestyy vain, jos se on yhtenäinen ja johto nauttii kiistatonta tukea.

- Kentältä on tullut selkeä viesti siitä, että jonkun pitää kantaa vastuu vaalitappiosta. Puoluetyössä vaadin paljon muilta, mutta kaikkein eniten itseltäni. Vaikka olenkin sitä mieltä, että tappio oli monen syyn tulos, tosiasia on, että vastuun siitä kantaa viime kädessä puheenjohtaja, Kiviniemi sanoo.

- Seison itse viimeisen vuoden aikana tehdyn politiikan takana. Sen tulokset eivät kuitenkaan näy puolueen kannatuksessa itselleni asettamieni tavoitteiden mukaisesti. Kun näin on, on aika vaihtaa johtajaa. Päätökseni taustalla eivät ole henkilökohtaiset syyt, vaan vain ja ainoastaan puolueen etu, Kiviniemi toteaa.

Paavo Väyrynen antoi keskustan johdolle krittiikkiä lauantaina TV1:n Ykkösaamussa. Yle Uutisissa haastatellun Kiviniemen mukaan Väyrysen kritiikillä ei ole ollut vaikutusta päätökseen jättäytyä pois puheenjohtajakisasta. Kiviniemi sanoi, että puolueen vaalitappion syitä olivat vaalirahakohu, eurokriisi ja kyllästyminen vanhoihin suuriin puolueisiin.

Kiviniemi ei suoraan vastannut kysymykseen, alkaako puolueessa nyt paluu juurille maakuntiin. Hän totesi, että ensi kesän puoluekokous osaa tehdä oikeat valinnat. Hän sanoi luottavansa että keskusta katsoo tulevaisuuteen.

Mari Kiviniemi valittiin puolueensa johtoon kesällä 2010 Matti Vanhasen jälkeen. Vanhasen siirryttyä pääministerin tehtävistä, Kiviniemi seurasi Vanhasta pääministerin tehtävissä eduskuntavaaleihin saakka.