1. yle.fi
  2. Uutiset

Malin juntta toivoo tulitaukoa

Malin sotilasjuntta ehdottaa tulitaukoa pohjoisen kapinallisille, jotka ovat saaneet Timbuktun kaupungin haltuunsa. Länsi-Afrikan maat kokoontuvat selvittämään Malin tilannetta maanantaina.

Ulkomaat

Länsiafrikkalaisessa Malissa vallan kaapannut sotilasjuntta on taipumassa toiveisiin vallan palauttamisesta siviilihallinnolle. Juntta ehdottaa myös tulitaukoa pohjoisen kapinallisille, kertoo uutistoimisto AFP.

Pohjoisessa tuaregikapinallisten ja islamistien joukot ovat ottaneet haltuunsa Timbuktun kaupungin. Tarunhohtoinen Timbuktu oli jo kolmas kaupunki, jonka kapinalliset ovat viikonlopun aikana valloittaneet. Perjantaina joukot hyökkäsivät Kidaliin ja lauantaina Gaoon.

Sotilaat kaappasivat vallan Malissa puolitoista viikkoa sitten. Sotilasjuntan kapteeni Amadou Sanogo kertoi sunnuntaina tiedotusvälineille, että juntan kumoama perustuslaki palautetaan käyttöön ja valtion elimet alkavat toimia normaalisti.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina

Länsi-Afrikan maat ovat pyrkineet painostamaan junttaa luopumaan vallasta ja palauttamaan järjestyksen Maliin. AFP:n mukaan Länsi-Afrikan maat kokoontuvat maanantaina Dakariin Senegaliin keskustelemaan Malin tilanteesta.

Neuvotteluja johtava Norsunluurannikon presidentti ja Länsi-Afrikan talousyhteisön ECOWAS:in johtaja Alassane Ouattara on toivonut, että Malin vallasta syösty presidentti Amadou Toumani Touré voisi istua loppuun valtakautensa kaksi viimeistä kuukautta ennen varsinaista vallanvaihtoa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi