Kakolanmäen matka asuinalueeksi on alkanut

Turun Kakolanmäen rinteessä alkoi maanantaina suuri puusavotta. Linnankadun puoleisesta rinteestä, ns. Serpentiinitien alueelta poistetaan yli viisikymmentä huonokuntoista puuta. Lisäksi mäen länsipuolelle on rakenteilla kaksi kerrostaloa sekä uusi katu - Michailowinkatu.

Kuva: Yle / Kalle Mäkelä

Poistettavat puut ovat vaahteroita, saarnia ja jalavia. Puiden tilalle tullaan lähivuosina istuttamaan uusia puita samalla kun Serpentiinitie ja siihen liittyvät muurit ja portaat kunnostetaan.

Keskiviikkoona asti kestävä puusavotta on kaupungin oloissa poikkeuksellisen mittava, kertoo puuasiantuntija Aki Männistö Turun kiinteistöliikelaitoksesta.

- Kyllähän tämä tilanne juontuu siitä, että tämä alue ei ole ollut julkista viheraluetta, vaan tämä on kuulunut vuosisatoja vankilan alueeseen. Puusto on kasvanut omissa oloissaan ja niiden kunto on päässyt ajan kuluessa huonontumaan erittäin paljon, sanoo Männistö.

Tavoitteena turvallinen viheralue turkulaisille

- Kun alue nyt kunnostetaan ihmisille avoimeksi, julkiseksi viheralueeksi, niin me joudumme ottamaan sieltä sitten pois näitä turvallisuussriskejä aiheuttavia huonokuntoisia puita. Ja kun se tapahtuu tälläisen laajemman kunnostuksen yhteydessä, niin poistettavien puiden lukumäärä nousee todella varsin suureksi, arvioi Männistö.

Hänen mukaansa tällainen viidenkymmenen puun erä on meidän oloissamme selvästi poikkeuksellinen. Serpentiinipuisto ei ulkonäöltään kuitenkaan juurikaan muutu.

-Puut on tosiaan istutettu 1800-luvulla Serpentiinitien varrelle, ja nyt tällä savotalla on tarkoituksena saattaa alue turvalliseksi turkulaisille, ja samalla myös palauttaa tämä hieno puisto entiselleen, sanoo Männistö.

Uusia jalopuita on tarkoitus lähivuosina istuttaa Serpentiinin alueelle, ja niitä tulee Männistön mukaan jopa usempia kuin nyt poistettavat viisikymmentä.

Kunnallistekniikka viidessä vuodessa

Kunnallistekniikan rakentaminen on alkanut tieverkoston rakentamisella ja kunnostamisella. Tällä hetkellä Kakolanmäen länsipuolelle rakennetaan uutta katua - Michailowinkatua.

Samalla kunnostetaan Graniittilinnankatu ja Lohrmannin aukio. Graniittilinnankadulla kunnostetaan tällä hetkellä Kakolanmäen vesihuoltolinjoja ja kaukolämpöä. Lisäksi Graniittilinnankadun pinnoite uusitaan. Näiden katujen olisi tarkoitus olla valmiita juhannuksena.

Michailowinkadun viereen YIT rakentaa nyt kahta kerrostaloa, joiden arvioitu valmistumisaika on keväällä 2013.

- Kakolanmäelle tulee joitain uusiakin katuja: Tiililinnankatu ja Lohrmanninpolku. Myös Kakolankatua on tarkoitus jatkaa pidemmälle. Tiestön osalta Kakolanmäki valmistunee vuonna 2017, arvioi Janne Laine, projektipäällikkö Turun Kiinteistöliikelaitokselta.

Kakolanmäen korttelille etsitään yhä ostajaa

- Tilanne on nyt sellainen, että Kakolanmäen pääkortteli on tällä hetkellä myynnissä. Uuden omistajan on tarkoitus toteuttaa sinne tilat Verovirastolle, kuvailee Timo Korhonen, projektipäällikkö Kakolanmäen korttelin tällä hetkellä omistavasta Senaattikiinteistöstä.

Veroviraston muuttamisesta Kakolanmäelle on olemassa alustavat sopimukset, mutta aikataulua ei ole määritelty.

- Aikataulua on vaikea sanoa, koska kiinteistön myynti on yhä kesken. Verotoimiston muutto tapahtuu aikaisintaan 2-3 vuoden kuluttua, arvelee Korhonen.

Myös monet muut Kakolanmäen kiinteistöt ja tontit ovat vielä myymättä. Korhonen arvioi kuitenkin kiinnostuksen kasvavan, kun tiet, vesi ja maalämpö on saatu vedettyä mäelle.

- Tähän mennessä on myyty Kakolan johtajan ja tutkintavankilan johtajan puutaloasunnot, Sofiankadulla oleva puutalokortteli, sekä sen viereinen kerrostalotontti.