1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vesa Rantanen (Kirjailija)

Ekapeli opettaa suomen kielen

Maahanmuuttajalapsia opetetaan suomen kieleen alun perin luku- ja kirjoitusvaikeuksista kärsiville kehitetyn pelin avulla. Pelistä on jo versio useammalle kielelle.

Vesa Rantanen (Kirjailija)
Ekapeli verkkoetusivu
Yle

Ensimmäisenä maahanmuuttajaversiona valmistui Ekapeli venäjä. Venäjänkieliset ovat Suomen suurin maahanmuuttajaryhmä.

- Tutkimme peliä koeversiolle, ja totesimme että se vaikuttaa hyvin lapsiin. Lapset oppivat suomen kielen äännejärjestelmää paremmin pelin avulla, kertoo peliä kehittänyt maahanmuuttajahankkeen koordinaattori Vesa Rantanen Jyväskylän yliopiston Niilo Mäki Instituutista.

Hyvät tulokset venäjänkielisten kanssa johtivat muihin kieliin. Monilla maahanmuuttajalapsilla on suomen kielen kanssa samat ongelmat.

- Pohjoismaiset aakkoset, y-äänne on monesti vaikea, tietyt vokaaliyhdistelmät ja vokaalien ja konsonanttien kestoerot tuottavat usein vaikeuksia. Eri kielissä on kuitenkin erilaiset kirjoitus- ja äännejärjestelmät, joitten vuoksi eri kielille on hyvä olla omat versionsa.

Pelistä on tarkoitus tehdä omat versionsa seitsemälle yleisimmälle maahanmuuttajien äidinkielelle. Venäjän lisäksi pelistä on tällä hetkellä englannin-, arabian- ja kurdinkieliset versiot.

- Kevään aikana peli tehdään somaliksi, viroksi ja kiinaksi, Rantanen kertoo.

Ekapelin periaatteena on se, että pelaaja valitsee kuulemaansa äännettä vastaavan merkin ruudulta. Opettajien palaute pelistä on ollut kauttaaltaan positiivista, Rantanen sanoo.

Peliä voi kokeilla rekisteröitymällä pelin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi