1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomen kieli

Ekapeli opettaa suomen kielen

Suomen kieltä pidetään vaikeana oppia. Kenties, mutta oppiminen helpottuu pelaamalla. Ekapelista on nyt neljä kieliversiota, ja tulossa on kolme lisää.

suomen kieli
Ekapelin verkkoetusivu.
Ekapelin verkkoetusivu.Yle

Maahanmuuttajalapsia opetetaan suomen kielen saloihin alun perin luku- ja kirjoitusvaikeuksista kärsivien avuksi kehitetyllä pelillä. Pelistä on jo versio venäjäksi, englanniksi, arabiaksi ja kurdiksi.

Ensimmäisenä valmistui Ekapeli Venäjä. Venäjänkieliset ovat Suomen suurin maahanmuuttajaryhmä.

- Tutkimme peliä koeversiolle, ja totesimme että se vaikuttaa hyvin lapsiin. Lapset oppivat suomen kielen äännejärjestelmää paremmin pelin avulla, kertoo peliä kehittänyt maahanmuuttajahankkeen koordinaattori Vesa Rantanen Jyväskylän yliopiston Niilo Mäki Instituutista.

Hyvät tulokset venäjänkielisten kanssa johtivat muihin kieliin. Monilla maahanmuuttajalapsilla on suomen kielen kanssa samat ongelmat.

- Pohjoismaiset aakkoset, y-äänne on monesti vaikea, tietyt vokaaliyhdistelmät ja vokaalien ja konsonanttien kestoerot tuottavat usein vaikeuksia. Eri

Monilla maahanmuuttajalapsilla on suomen kielen kanssa samat ongelmat.

Vesa Rantanen

kielissä on kuitenkin erilaiset kirjoitus- ja äännejärjestelmät, joitten vuoksi eri kielille on hyvä olla omat versionsa.

Pelistä on tarkoitus tehdä omat versionsa seitsemälle yleisimmälle maahanmuuttajien äidinkielelle.

- Kevään aikana peli tehdään somaliksi, viroksi ja kiinaksi, Rantanen kertoo.

Ekapelin periaatteena on se, että pelaaja valitsee kuulemaansa äännettä vastaavan merkin ruudulta. Opettajien palaute pelistä on ollut kauttaaltaan positiivista, Rantanen sanoo.

Lähteet: Yle Keski-Suomi

Lue seuraavaksi