1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teollisuus toivoo stevialle paikkaa pullon kyljessä

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus elättelee toivoa, että stevia-sanalle löytyisi vielä paikka limupullon kyljessä. EU salli stevia-kasvin lehtiuutteesta valmistetun makeutusaineen käytön marraskuussa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kieltänyt stevia-sanan käytön pakkauksissa.

- Teemme tietysti, mitä Evira ohjeistaa, emmekä aio tästä lähteä vääntämään. Toivottavasti kuitenkin stevia-sanaa voisi käyttää pitkässä juoksussa. Se on selkeä ja sopii kuluttajan suuhun, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa toteaa.

Hän muistuttaa, että stevia-sana on jo vakiintunut arkikieleen. Elintarvikepakkauksissa sitä on käytetty muun muassa Japanissa, jossa kasvin käytöllä on pitkät perinteet.

Suomessa Hartwall on ollut edelläkävijä makeutusaineen käytössä. Virvoitusjuomapullojen etiketeissä on käytetty stevia-sanaa joulukuun alusta.

- Viranomaiset olisivat voineet ottaa sanan käyttöön kantaa jo ennenkuin EU hyväksyi makeutusaineen, Ussa muistuttaa.

Eviran mukaan stevia-sana viittaa kokonaiseen kasviin tai sen osien käyttöön. EU ei ole myöntänyt kasville uuselintarvikelupaa, joten Evira on kieltänyt sanan elintarvikepakkauksissa.

- Markkinoinnissa saa käyttää esimerkiksi sanamuotoa steviasta peräisin oleva makeutusaine. Tuoteselosteessa on oltava joko stevioliglykosidi tai koodi E960. Hartwallin pulloissa tuoteseloste on ollut kunnossa, ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen sanoo.

Eviran mukaan Hartwall aikoo poistaa stevia-merkin pullojen kyljestä.