1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Australia kartoittaa ikiaikaiset taideaarteensa

Australian alkuasukkaiden laajin taideteosten alue tutkitaan ensi kertaa perin pohjin. Länsi-Australian yliopisto ja kaivosyhtiö Rio Tinto ovat solmineet sopimuksen Pilbaran kenguruiden, kilpikonnien ja muiden kallioon kaiverrettujen kuvien kartoittamisesta. Kaikkiaan niitä on Pilbarassa kymmeniä tuhansia.

kulttuuri

Rio Tinton maksaman yliopistoviran ottaa ensimmäisenä hoitaakseen kalliotaiteen asiantuntija Jo McDonald. Hänen mukaansa sangen tavallista, ettei Australian aboriginaalien kaiverruksia tunneta. Esimerkiksi Sydneyn alueella on kartoitettu vasta noin neljännes kaikesta kalliotaiteesta, hän sanoo.

Pilbara sijaitsee Luoteis-Australiassa, noin 1 500 kilometriä Perthistä pohjoiseen. Tuhansia vuosia sitten tehdyissä kuvissa on muun muassa tasmaniantiikereitä, jotka kuolivat sukupuuttoon Australian mantereelta jo 3 500 vuotta sitten.

Asiantuntijat ovat erityisen kiinnostuneita myös ihmisiä esittävistä kuvista sekä kuvioista, joiden arvellaan liittyvän aboriginaalien myytteihin. Pilbaraan Burrupin niemelle kaiverretut ihmishahmot saattavat olla maailman vanhimmat ihmisestä tehdyt kuvat, sanoo McDonald.

Maalaukset kertovat myös ilmastonmuutoksesta: merikilpikonnia, haita ja muita merieläimiä esittävät kuvat siirtyvät sen mukaan, mille korkeudelle vedenpinta kulloinkin oli ehtinyt nousta.

Kaivokset ja vandaalit uhkaavat

Burrupin kaiverrukset otettiin Australian tärkeimmän kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2007. Silti Australiassa ovat lisääntyneet pelot, että yltynyt kaivostoiminta uhkaa taideaarteita, kun Burrupista haalitaan rautamalmia, luonnonkaasua ja muita raaka-aineita Aasian markkinoiden suuriin tarpeisiin.

Arkeologit ovat varoittaneet, että kaiverrukset saattavat kadota 50 vuodessa, mikäli niitä ei suojella nykyistä paremmin. Kaivos- ja rakennustoiminnan lisäksi omaa tuhoaan ovat tehneet tämän päivän graffitien maalaajat ja vandaalit.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi