1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska: Ei sotilaita Maliin

Ranska ei lähetä sotilaita entiseen siirtomaahansa Maliin, vaikka maan tilanne on huonontumassa nopeasti, sanoo ulkoministeri Alain Juppé. Malin islamisteilla on panttivankina kuusi ranskalaista sotilasta, mutta joukkojen lähettäminen heitä vapauttamaan ei tule kysymykseenkään, sanoo Juppé.

Ulkomaat

Ranskalla on sotilaita Malin naapurimaissa Senegalissa ja Norsunluurannikolla. Sillä on kuitenkin myös huonoja kokemuksia alueella siepattujen kansalaistensa aseellisista vapauttamisyrityksistä.

Juppé on huolissaan islamistien aseryhmien ja tuaregikapinallisten yhteistyöstä Pohjois-Malissa. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että valta on islamisteilla.

Juppé on parhaillaan Senegalin pääkaupungissa Dakarissa presidentti Macky Sallin virkaanastujaisissa. Niiden jälkeen Länsi-African talousyhteisön Ecowasin 15 jäsenmaan johtajat kokoontuvat päättämään mahdollisista kovista pakotteista Malin vallankaappaajia vastaan. Ecowasin asettama takaraja sotilaiden vetäytymiselle umpeutui maanantain vastaisen yönä.

Kriisin poliittinen puoli on ratkaistavissa, mutta miten käy sotilaallisen tilanteen, kun tuaregit nyt näyttävät suuntaavan hyökkäyksensä myös etelään, Juppé kysyy.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi