Moventaksen Karkkilan työntekijät haluttomia siirtymään Jyväskylään

Teollisuusvaihdevalmistaja Moventas Santasalo Oy ilmoitti yt-neuvotteluiden päättymisestä ja Karkkilan tehtaan tuotannon siirtämisestä Jyväskylään tänään maanantaina. Nyt 75 henkeä odottavat joko lähtöpassit tai muutto kauas Karkkilasta. Kumpikaan vaihtoehto ei houkuttele.

Karkkila
Moventaksen tehdas Karkkilassa.YLE

Kaikkiaan 75 Karkkilan tuotannossa työskentelevälle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä töihin Jyväskylän tehtaalle. Pääluottamusmies Timo Tanskasen mukaan tarjoukseen on tarttumassa vain harva. Lopuille on luvassa lopputili.

- Ei sinne moni ole lähdössä. Yhden käden sormilla voi heidät laskea. Tiedossani ei ole kuin neljä, jotka harkitsevat lähtöä vakavissaan. Jyväskylä on kuitenkin niin kaukana, jos perhe ja koko elämä on täällä, Tanskanen toteaa.

Moventas päätti joulukuussa 2011 purkaa Karkkilan tehtaan vuokrasopimuksen vuoden kuluttua. Toiminta tehtaassa jatkuu ennallaan kesälomiin asti, minkä jälkeen aloitetaan vaiheittainen siirtyminen Jyväskylään.

Moventaksella on teollisuusvaihdetuotantoa Suomen lisäksi Saksassa ja Kiinassa. Jatkossa valmistusmaa määräytyykin asikastarpeen mukaan. Pääluottamusmiehen mukaan ihmisten siirtymisintoon vaikuttaa myös epäusko tuotannon säilymiseen edes Jyväskylässä.

- Kukaan ei luota siihen, että tämä Suomeen jää. Yleinen mielipide työntekijöiden keskuudessa on, että ei se täällä kahta vuotta pidempään säily, Tanskanen huomauttaa.

Karkkilan 96 työntekijälle on yt-neuvitteluiden aikana voitu tarjota siirtymistä eläkkeelle tai muihin tehtäviin yhtiön sisällä. Heidän joukossaan ovat myös Karkkilassa erillisessä rakennuksessa sijaitsevan koteloiden koneistustoiminnan tehtaan henkilökunta, joka toistaiseksi saa jatkaa tehtävissään. Tehtaan ukoistusta kuitenkin suunnitellaan.

Lähteet: Yle Helsinki