1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arboretum Mustila

Arboretum Mustilan taimet kiinnostavat puistopuutarhureita

Yhden tai muutaman lajin hallinnoimiin puistoistutuksiin on kyllästytty, epäilee Arboretum Mustilan toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen. Puistojen halutaan olevan nykyään entistä ilmeikkäämpiä.

Arboretum Mustila
Mustilan Arboretumissa odotetaan ruusujen kukinnan olevan ensi kesänä paras vuosikausiin.Yle / Kirsi Partanen

Arboretum Mustilan puuntaimet ovat alkaneet kiinnostaa kaupunkien viherrakentajia ja puistojen suunnittelijoita. Elimäellä on kasvatettu ja kokeiltu jo yli sadan vuoden ajan ilmastoamme kestäviä ulkomaisia kasvikantoja.

Arboretum kasvattaa edelleen koeistutuksia, joista se kerää talteen parhaat siemenet. Osa siemenistä säilytetään siemenpankissa ja osasta Arboretumin henkilökunta kasvattaa kenno- ja astiataimia.

Aiemmin metsänkasvattajat olivat kiinnostuneita uusista hyvin kasvavista metsäpuulajeista, joita olisi voitu hyödyntää metsäteollisuudessa, mutta nyt puistopuutarhureita kiinnostavat terveet ja hyvägeeniset puistopuut.

Monet pohjoisessa kasvaneet puulajit kykenevät vastustamaan esimerkiksi Keski-Euroopassa levinneitä kasvi- ja sienitauteja. Arboretum Mustilan toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen kertoo, että Mustilan taimet ovat alkaneet kiinnostaa myös julkisia viherrakentajia, sillä puiden terveyden kannalta on järkevää pitää puiston puulajisto monimuotoisena.

- Ollaan kyllästytty yhden tai muutaman lajin hallinnoimiin puisto- ja muihin istutuksiin. Puistojen halutaan olevan monimuotoisempia, kivempia ja ilmeikkäämpiä. Jos puistossa on vain muutama laji ja tulee jokin kasvitauti, niin koko istutus on haavoittuvaisempi, pohtii Reinikainen.

Pienimuotoista ja alkavaa yhteistyötä Arboretum Mustila on tehnyt muun muassa Kouvolan ja Kotkan kanssa. Viime aikoina kyselyjä on tullut myös maakunnan ulkopuolelta ruuhkasuomesta.

- Painopiste on viime aikoina ollut kulttuurikasvilajiston rikastuttamisessa. Tuntuu, että mielenkiinto on kasvanut Arboretumin vanhoja kokoelmia ja niissä olevia lajeja kohtaan. Julkisessa viherrakentamisessa on tarvetta hyvin monentyyppisille kasveille.

Lähteet: Yle Kymenlaakso

Lue seuraavaksi