Kevät otti takapakkia maaliskuun lopussa

Kylmän helmikuun jälkeen alkanut aikainen kevät otti pahasti takapakkia maaliskuun lopussa. Päättyneelle maaliskuulle oli tyypillistä lämpötilojen suuri vaihtelu, kertoo Ilmatieteen laitos.

Kotimaa
Lintuja laskeutumassa rantaniitylle.
Rantaniitty lumisateessa 31.3.2012. Kurkien ääntelyssä oli jotain alkukantaista, lähes maagista. Kevät saapuu.Juhani Harkas

Maan lounaisosissa päästiin ajoin jopa keväisiin lämpötiloihin. Kuukauden korkein lukema, 15,8 astetta, mitattiin Ahvenanmaalla Jomalassa 22. maaliskuuta. Näin korkeaa lämpötilaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Ahvenanmaalla maaliskuussa. Koko maassakin korkeampia lämpötiloja on mitattu viimeisen 50 vuoden aikana vain kolmasti: vuosina 1990, 2002 ja 2007.

Terminen kevät alkoi runsaat kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin, etelä- ja länsiosissa maata jo 9.-10. maaliskuuta. Hyvin edennyt kevät kuitenkin hyytyi aivan kuukauden lopussa, jolloin maahamme virtasi pohjoisesta hyvin kylmää ilmaa. Kuukauden pakkaennätys, -27,7 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa kuukauden viimeisenä päivänä.

Maaliskuun keskilämpötila kohosi lounaassa hieman nollan yläpuolelle, kun taas idässä ja pohjoisessa jäätiin -5 asteen alapuolelle. Koko maan keskilämpötila oli -2,9 astetta, mikä on 1,9 astetta tavanomaista korkeampi.

Yhtenäinen lumipeite oli kuun lopussa lähtenyt maan lounaisimmasta osasta, paikoin etelärannikolta ja Etelä-Pohjanmaalta. Kainuusta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella on vielä yli metriset hanget, mikä on selvästi tavanomaista enemmän.

Lähteet: Ilmatieteen laitos