1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin keisaripari vietti kultahäitään

Japanin keisari Akihito ja hänen puolisonsa Michiko viettivät perjantaina kultahäitään. Japanin lehdistössä heitä on ihasteltu siitä, miten hyvin he ovat tuoneet maailman vanhimman monarkian nykyaikaan.

Ulkomaat
Akihito ja Michiko
Japanin keisari Akihito ja keisarinna Michiko heiluttavat keisarillisen palatsin parvekkeelta joulukuussa 2008.EPA / Franck Robichon

Akihiton isää Hirohitoa oli vielä palvottu jumalasta polveutuneena, mutta nuoripari pyrki toisenlaiseen asemaan. Toisin kuin aiemmat keisarittaret Michiko ei ollut keisarisuvusta. Ensimmäisenä keisarittarena hän myös kasvatti itse kolme lastaan. Japanissa ällisteltiin, kun kruununperillinen toi kouluun lounaslaatikon muiden lasten tavoin.

Akihiton ja Michikon avioituessa 50 vuotta sitten Japani oli vasta nousemassa jaloilleen toisen maailmansodan tappion jäljiltä. Lehdistössä on muisteltu ihaillen heidän rauhanmatkojaan sodan runtelemille alueille, muun muassa Hiroshimaan ja Nagasakiin, joihin Yhdysvallat oli pudottanut atomipommin.

Käänteentekevä oli myös vierailu maanjäristysalueelle Kobeen vuonna 1995, jolloin Akihito ja Michiko kumarsivat järistyksen uhrien edessä. Vain puoli vuosisataa aiemmin keisari ei ollut edes puhunut julkisesti.

Teetä ikätovereille

Kultahäitä juhlittiin Tokion keisarillisessa palatsissa. Ohjelmassa on ollut muun muassa iltapäivän teetilaisuus, jonne oli kutsuttu 101 niin ikään 50-vuotishääpäiviään viettävää pariskuntaa.

- 50 vuotta sitten nuoretparit eivät välttämättä olleet rikkaita, mutta kaikki olivat täynnä toivoa ja tulevaisuudenuskoa. On suurenmoinen ilo saada kuulla, millaista heidän elämänsä on ollut, Akihito sanoi teejuhlien alla.

Lisäksi päivää juhlistettiin iltatilaisuudella sekä juhla-aterialla perheen kesken. Kansalaiset ovat käyneet kirjoittamassa tervehdyksiään keisarin palatsin eteen tuotuihin onnittelukirjoihin.

Puoleen vuosisataan mahtuu rankkojakin aikoja

Vuonna 1989 valtaistuimelle noussut Akihito on sukunsa 125. keisari. Ensimmäiseksi mainitaan 600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua elänyt Jimmu, auringon kuningattaren Amaterasun poika.

Michiko, englanninopiskelija ja varakkaan liikemiehen tytär, tapasi puolisonsa tenniskentällä. Minihameisiin ja muihin aikansa moderneihin vaatteisiin pukeutunut kruununprinsessa nousi nopeasti kansan suosikiksi tulevaisuuteen katsovassa maassa.

Michikon tarina ei kuitenkaan ole ollut pelkkää auringonpaistetta. Hän on kärsinyt vuosien varrella terveysongelmista, joiden syyksi on epäilty hänen joutumistaan kiusatuksi keisarillisessa palatsissa ja muuta stressiä.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA

Lue seuraavaksi