Alhambran kaiverrusten salaisuudet alkoivat aueta

Espanjalaistutkijat ovat julkistaneet ensimmäiset tulokset mammuttimaisesta projektistaan, jonka tavoitteena on tulkita ja tuoda internetiin jokainen Alhambran mauripalatsin ja -linnoituksen kaiverruksista. Niitä on kaikkiaan noin 10 000. Osa on vain yksittäisiä sanoja, toiset ovat runoja tai otteita Koraanista.

kulttuuri
Alhambran palatsin sisäpihan pylväikköä
Alhambran palatsi EspanjassaEPA

Granadassa Espanjassa sijaitseva Alhambra, "punainen linna", on Euroopan islamilaisen kulttuurin helmi. Ensimmäiset tiedot Alhambrasta ovat 800-luvulta, mutta vei satoja vuosia, ennen kuin se oli täydessä kukoistuksessaan.

1400-luvun lopussa Espanjan kuningasparin Ferdinandin ja Isabellan joukot valtasivat Granadan ja karkottivat Alhambran sulttaanin, mihin päättyi lähes 800-vuotinen muslimivalta suuressa osassa nykyistä Espanjaa.

Jo Ferdinandia ja Isabellaa kiehtoivat mystisiltä vaikuttaneet arabialaiset kirjoitukset Alhambrassa ja muuallakin Granadassa. He palkkasivat tulkkeja kertomaan, mitä seiniin oli kaiverrettu, mutta nuo käännökset ovat aikojen kuluessa kadonneet.

Sittemmin tulkintahankkeet ovat olleet rajallisia, kunnes kolme espanjalaista arabiantutkijaa otti vuonna 2002 haasteekseen selvittää, mitä Alhambralla oli kerrottavanaan. Jos alueelle iskisi maanjäristys tai muu luonnonkatastrofi ennen kuin tekstit on tulkittu, menetys olisi mittaamaton, sanoo Juan Castilla, yksi tutkijoista. Jo nyt aika on kuluttanut osan kaiverruksista lukukelvottomiksi.

Irakissa ja Egyptissä arabiaa oppinut Castilla sanoo, että kaiverrusten kieli on hyvin vaikeaa, vaikka lukija puhuisi arabiaa äidinkielenään. Osasyynä on se, että monet teksteistä ovat vanhaa kuufilaista kirjoitusta.

Sulttaanin poika sai metreittäin runoa

Aiemmin on oletettu, että tekstit ovat pääasiassa otteita Koraanista tai runoutta. Tähänastisten tutkimustensa perusteella Castillo kuitenkin sanoo, että tällaisten tekstien määrä on alle kymmenen prosenttia. Sen sijaan satoja kertoja toistuu yhden hallitsijasuvun iskulauseeksi uskottu "Ei ole muuta voittoa kuin Jumala".

Tavallisimmin toistuvia yksittäisiä sanoja ovat "onni" ja "siunaus", joilla lienee vedottu Jumalaan. Runoista pisimmäksi on toistaiseksi osoittautunut 25-metrinen kaiverrus, jolla juhlistettiin sulttaanin pojan ympärileikkausta. Castillan mukaan tapa, jolla kaiverrukset juoksevat koristeellisesti seinillä ja katossa on useasti runoja sisältöä tenhoavampi.

Tällä hetkellä noin kolmannes kaiverruksista on saatavilla espanjankielisenä CD-tallenteena. Vuoteen 2011 mennessä kaikki materiaali on määrä saada internetiin.

Alhambra on yksi YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohteista. Se on myös merkittävä turistikohde, jossa käy 2,2 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset