Hyppää sisältöön

Brax ei eroa äänestyssotkun takia

Oikeusministeri Tuija Brax ei aio erota sähköisestä äänestyksestä syntyneen sotkun vuoksi. KHO määräsi torstaina viime syksyn kuntavaalit uusittavaksi kolmessa kunnassa sähkoisessä äänestyksessä olleiden puutteiden ja virheiden vuoksi. YLE Uutiset jututti kaduntallaajia Vihdissä, joka on eräs uusimiskunnista. Video mietteistä yllä.

Justice Minister Tuija Brax Kuva: YLE / Jukka-Pekka Inkinen

Uudet vaalit on järjestettävä Kauniaisissa, Karkkilassa ja Vihdissä. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kuntien pitää viipymättä aloittaa toimet uusien kuntavaalien järjestämiseksi.

OIkeusministeri Brax sanoo olevansa tyytyväinen oikeuden päätökseen, joka asettaa hänen mukaansa tiukat ja selkeät kriteerit kokeilutilanteisiin vaaleissa.

Braxin eroa on vaadittu sähköisessä äänestyksessä todettujen ongelmien takia. YLE Uutisten toimittajan kysyessä Braxilta, aikooko tämä kantaa epäonnistumisesta poliittisen vastuun, tämä sanoi, ettei tapauksessa ole ilmennyt uusia käänteitä. Brax myönsi oikeusministeriön tehneen virheen, mutta sanoi, ettei sen osalta ole tapahtunut uutta.

Esimerkiksi SDP:n Uudenmaan piirin johto vaatii Braxia eroamaan vaalisotkun takia.

Ennen KHO:n päätöstä Helsingin hallinto-oikeus oli hylännyt kaikki sähköisen äänestyksen kokeilukuntien kuntavaaleista tehdyt valitukset.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan koteihin lähetetyissä, vaalien ilmoituskorteissa oli puutteita. Myös äänestysjärjestelmässä oli toiminnallinen virhe. KHO:n mukaan nämä yhdessä merkitsivät sitä, että sähköisen äänestyksen valmistelussa toteutetut toimet olivat lainvastaisia ja vaalit oli toimitettu virheellisessä järjestyksessä.

KHO:n mukaan virheellisyydet ovat voineet vaikuttaa vaalien tulokseen. Lisäksi KHO on sitä mieltä, ettei vaalien tuloksia voi virheellisyyksien takia oikaista.

Valittajien asiamies: Päätöksellä kauaskantoisia seurauksia

Valittajien asiamies Mikko Välimäki sanoo yllättyneensä hieman päätöksestä, koska sillä on niin laajakantoisia seurauksia.

Välimäen mukaan kyse on nimenomaan siitä, että vaalit oli toimitettu virheellisessä järjestyksessä. Hän sanoo, etteivät päätökseen liity mitenkään ne poliittiset ulottuvuudet ja seuraukset, joita sillä on kunnanhallituksen kokoonpanoon. Välimäki arvelee, ettei kukaan poliitikko enää koskaan ehdota sähköistä äänestystä missään muodossa missään vaaleissa.

Välimäki uskoo, että kunnissa tähän saakka tehdyt päätökset pysyvät lainvoimaisina.

Karkkilan kaupungin hallintopäällikkö Antti Luukkanen sanoo, että Karkkilan, Vihdin ja Kauniaisten keskusvaalilautakunnat päättävät tiiviissä yhteistyössä oikeusministeriön kanssa uusien vaalien ajankohdasta. - Saa nähdä, miten kesäkuussa järjestettävät eurovaalit vaikuttavat tähän vaalipäivään, Luukkanen puntaroi.

Luukkanen lisää myös, että kunnan vaaliurakkaa helpottaa hieman se, että ehdokasasettelu pysyy samana kuin syksyn vaaleissa.

Viime syksyn kuntavaaleissa äänestysrekisteriin kirjautui yhteensä 232 sellaista tapausta, joissa sähköinen äänestys oli aloitettu, mutta se keskeytyi. Ääni ei rekisteröitynyt sähköiseen vaaliuurnaan, joten se jäi antamatta. Kauniaisissa jäi kirjautumatta 61 ääntä, Vihdissä 122 ja Karkkilassa 49.

KHO äänesti päätöksestä. Yksi hallintoneuvos oli sitä mieltä, että ohjeet olivat riittävän selkeät ja yksityiskohtaiset.