Somalimerirosvojen sieppaama yhdysvaltalaiskapteeni on vapautettu

Somalimerirosvojen viisi päivää panttivankina pitämä yhdysvaltalainen merikapteeni on vapautettu. Merirosvot ottivat kapteeni Richard Phillipsin panttivangiksi keskiviikkona yritettyään ryöstää hänen ohjaamansa rahtilaivan.

Ulkomaat

Televisiokanava CNN ja uutistoimisto AP kertovat nimettömien viranomaislähteiden pohjalta, että kolme merirosvoa sai surmansa tulitaistelussa ja neljäs otettiin kiinni. Merirosvot sieppasivat Phillipsin pelastusveneeseen yritettyään epäonnistuneesti vallata Phillipsin johtaman The Maersk Alabama -rahtilaivan.

Neuvottelut katkesivat

Neuvottelijat Yhdysvaltain ja merirosvoja edustavien somalialaisten heimonvanhimpien kesken katkesivat myöhään lauantaina erimielisyyteen siitä, luovutettaisiinko sieppaajat viranomaisille heidän vapautettuaan kapteenin.

Yhdysvallat vaati sieppaajien luovuttamista pohjoissomalialaisen Puntlandin alueen viranomaisille, mutta heimovanhemmat vaativat päästämään heidät omille teilleen. Sieppaaajat itse haluaisivat lisäksi kaksi miljoonaa dollaria lunnaita Phillipsistä.

Lauantaina kitkaa aiheutti myös Yhdysvaltain pienaluksen lähestyminen pelastusvenettä, jossa Phillips ja hänen neljä sieppaajaansa ovat. Merirosvot ampuivat varoituslaukauksia, ja alus palasi takaisin aluetta tarkkailevan yhdysvaltalaisen sotalaivan kylkeen. Sotalaiva ei vastannut tuleen, jotta tilanne ei olisi tulehtunut entisestään, Yhdysvaltain sotilaislähteistä kerrotaan.

Maersk Alabama saapui Keniaan lauantaina

Phillipsin ohjaama The Maersk Alabama -alus on ensimmäinen yhdysvaltalaislaiva, jonka kaappaamista somalialaiset merirosvot yrittivät. Aluksen lastina oli YK:n hätäapua Afrikan pakolaisille.

The Maersk Alabama pääsi lauantai-iltana määränpäähänsä Keniaan, mutta Phillips ja hänen neljä sieppaajaansa ajalehtivat pelastusveneessä 30 kilometrin päässä Somalian rannikosta. Veneestä on loppunut polttoaine. Perjantaina Phillips yritti paeta uimalla, mutta merirosvot poimivat hänet takaisin veneeseen.

Phillipsin lisäksi somalialaisilla merirosvoilla on noin 270 muutakin ulkomaista panttivankia ja 17 kaapattua alusta. Phillips on noussut otsikoihin, koska hän on ensimmäinen yhdysvaltalainen panttivanki. Lisäksi uutiselle on antanut pontta se, että hänen aluksensa miehistö onnistui valtaamaan laivansa takaisin.

Sunnuntaina kerrottiin, että lauantaina kaapattu italialainen alus on viety tuntemattomaan paikkaan Somalian rannikolla. Merirosvot eivät ole esittäneet lunnasvaatimuksia. Siepatun aluksen miehistö on Italiasta, Romaniasta ja Kroatiasta.

Lähteet: AFP, Reuters, DPA, YLE Uutiset