Moodysson teki paluun vahvana tarinankertojana

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodysson on tehnyt paluun vahvana tarinankertojana. Ohjaajan viime vuosien elokuvalliset kokeilut jättivät suuren yleisön kylmäksi. Nyt hän on palannut marginaalista valtavirtaan.

kulttuuri
Lukas Moodysson
YLE

Ohjaajan uusi elokuva Mammutti kertoo ihmisen vaikeudesta sovittaa ura, lapset ja perhe-elämä keskenään.

Berliinin elokuvajuhlilla eheä ja ymmärrettävä filmi herätti myös raivoa. Moodyson itse kertoo, ettei hän ollut paikalla, kun yleisö buuasi. Buuamista hän pitää kuitenkin hienona reaktiona, sillä silloin on onnistunut vaikuttamaan johonkin.

Moodyson on täysiverinen taiteilija, jonka läpimurtoelokuva Fucking Åmål herätti Ruotsin lisäksi yleisön ulkomailla.

Sitä seuranneet filmit Kimpassa ja Lilja 4-ever nostivat ohjajan uuden eurooppalaisen elokuvan kärkijoukkoon. Samalla yleisö alkoi karsastaa yhä synkemmiksi ja kokeilevammiksi äityneitä töitä.

Moodyson pitää taiteellisten valintojensa selittelemistä tarpeettomana. - Minulla ei ole mitään suunnitelmaa. Olen kuin syksyn lehti, jota tuuli kuljettaa. En voi edes sanoa, että tämä johti tuohon. Teen mitä teen, siinä kaikki, Moodyson selittää.

Mammutti on Moodysonin ensimmäinen englanninkielinen elokuva, mutta Hollywood saa ohjaajan varpailleen. Hän myös suhtautuu epäillen koko elokuvantekemiseen.

Hän toteaa, ettei se, että hän on tehnyt elokuvia tarkoita sitä, että hänen täytyy jatkaa niiden tekemistä lopun ikäänsä. Hän huomauttaa, ettei se ole hänelle välttämätöntä, hän voi ajatella muutakin.

Lukas Moodysson on myös kirjailija, joka on julkaissut useita runokokoelmia.

Lähteet: YLE Uutiset/ Jonni Aromaa