1. yle.fi
  2. Uutiset

Fiksipyörät kevään kuuminta hottia

Pyörämuodissa yksinkertainen on kaunista tänä keväänä. Yhä suositummissa "fiksipyörissä" ei ole vapaaratasta, joten polkimet rullaavat aina kun pyörä liikkuu. Yksinkertainen rakenne tarkoittaa myös vähäistä huollon tarvetta.

Kotimaan uutiset
Fiksipyöräilijöitä
YLE

Huhtikuisena iltana Helsingin voimalaitoksen pihassa kokoontuu erikoisen näköinen porukka. Urheilullisen ryhmä tunnusmerkki näyttää olevan polvihousut. Fiksipyöräilijät eivät halua lepattavien lahkeiden sotkeutuvan ketjurasvaan.

Kiinteällä välityksellä toimiva yksinkertainen fiksipyörä ei ole enää vain fillarilähettien erikoisuus, vaan monet tavalliset työmatkapyöräilijät ovat ostaneet tai rakentaneet fiksin.

Välitön ajotuntuma miellyttää

Fiksipyörät kaipaavat huoltoa tavallista vähemmän, sillä liikkuvia osia on vähän. Polkimet pyörivät aina kun pyörä on liikkeessä ja pyörää jarrutetaan polkemalla vastaan.

- Se on aika erilainen fiilis, olet enemmän osa sitä fillaria, kuvaa ajoelämystä helsinkiläinen Erkki Punttila.

Suurimmalla osalla harrastajista on fiksissään myös käsijarru, sillä ilman jarrua pyörä on laiton.

Vinkkejä vaihdetaan tapaamisissa

Ympäri maailmaa luotettavat fiksit ovat myös fillarilähettien suosiossa. Suomalaisten fiksiharrastajien nettisivuilla on päivittäin puolitoistatuhatta kävijää, ja Helsingissä viikoittaiset kokoontumiset keräävät parikymmentä aktiiviharrastajaa.

Tapaamisissa uudetkin harrastajat saavat ajo- ja välinevinkkejä.

- Pidetään hauskaa yhdessä. Meillä on leikkimielisiä kilpailuja: pysyttelemme paikallaan laskematta jalkoja maahan ja teemme erilaisia hyppyjä ja jarrutuksia, kuvaa Punttila tapaamisen ohjelmaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen

Lue seuraavaksi