1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arkkitehtuurin Pritzker-palkinto Peter Zumthorille

Sveitsiläinen arkkitehti Peter Zumthor on saanut Pritzker-palkinnon, jota pidetään alan arvostetuimpana kansainvälisenä tunnustuksena. Zumthor on tullut tunnetuksi luonnonmateriaaleja suosivana ja laadusta tinkimättömänä arkkitehtina, jonka suunnittelemat rakennukset ovat ennemminkin hiljaisella tavalla vaikuttavia kuin suureellisen näyttäviä.

Peter Zumthor Kuva: The Hyatt Foundation

Zumthor on suunnitellut muun muassa museoita, vanhustentaloja, kappeleita ja hotelleja pääosin kotimaassaan Sveitsissä ja muualla Euroopassa. Zumthorin tunnetuimpiin kuuluvia töitä on Sveitsissä sijaitseva Valsin kylpylä vuodelta 1996.

Haldensteinissa Sveitsissä toimistoaan pitävä Zumthor tunnetaan siitä, että hän työstää ryhmänsä kanssa projektinsa itse alusta loppuun, julkisivusta sisätiloihin. Zumthorin sanotaan torjuvan useimmat suunnittelupyynnöt ja hyväksyvän vain projektit, joihin hän tuntee intohimoa.

Palkintoraati kiittää Zumthoria tinkimättömäksi ja poikkeuksellisen määrätietoiseksi mestarilliseksi arkkitehdiksi, jota trendit ja muoti eivät kosketa, ja jossa yhdistyvät nöyryys ja voima. Samalla, kun hänen arkkitehtuuriaan on kuvattu hiljaiseksi, hänen rakennuksensa tuovat mestarillisesti läsnäolonsa esille, raati ylistää.

Yksi raadin jäsenistä, professori Carlos Jimenez toteaa Zumthorin töiden muistuttavat siitä, että arkkitetuurissa voidaan löytää ylellisyyttä, jolla ei ole mitään tekemistä tuhlaavaisten budjettien ja pröystäilevien eleiden kanssa.

Vuonna 2006 Zumthorille myönnettiin suomalainen Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto. Juryn puheenjohtaja Mikko Heikkinen totesi tuolloin, että Zumthorin työt ovat vaikuttavia ja niiden jättämä tunnejälki on ajan wau-arkkitehtuuria pidempi. Hänen työssään talo "keksitään" aina uudelleen, mutta vailla uutuuden ja hämmästyttämisen halua, Heikkinen kuvasi.

Pritzker-palkinto on 100 000 dollaria, mutta rahaa tärkeämpänä pidetään sen tuomaa kansainvälistä mainetta. Viime vuonna palkinnon sai ranskalainen Jean Nouvel.

Pritzkerin kansainvälisessä palkintoraadissa on mukana myös suomalainen Juhani Pallasmaa.