Viljelijätuen jaossa pyritään jääviyksistä eroon

Viljelijätukien käsittely uudistuu Lounais-Hämeessä. Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat ovat solmineet sopimuksen kuntien maataloushallinnon yhteistyöstä, joka siirtää tukiasioiden käsittelyn yhteiseen toimistoon.

maataloustuki

Uudistuksen taustalla on Euroopan unionin komissio, joka epäilee että Suomessa päätetään tukien jaosta liian pienissä piireissä.

Komission mukaan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella pitäisi olla noin 1000 maatilaa.

– Komissio on nykyään tarkka näiden tukiasioiden suhteen. Suomessa systeemi on perustunut siihen, että kunnassa yksi ihminen käsittelee tukiasiaa monessa eri vaiheessa. Tämä ei enää käy. Kuntakäsittely tulee vaatimaan noin viisi eri henkilöä, jotta yhden ihmisen sormenjäljet eivät näkyisi liian monessa paperissa, maaseutuasiamies Eeva Sirkkilä Jokioisilta kertoo.

Lounais-Hämeeseen syntyvää kolmen kunnan yhteistyötä pitää vielä laajentaa seudulliseksi yksiköksi, koska nyt muodostuvalla yhteistoiminta-alueella on vain noin 500 maatilaa. Sirkkilän mukaan luonnollinen laajentumissuunta on Tammelaan ja Forssaan.

Viljelijätukia aletaan käsitellä kolmen kunnan yhteistyössä todennäköisesti jo ensi vuoden alussa. Yhteinen viranomainen käsittelee sekä kansalliset että EU:n viljelijätuet.

Viljelijätukien hallinnointia uudistetaan parhaillaan koko Suomessa. Vähintään 800 maatilaa käsittävien yhteistoiminta-alueiden pitäisi olla muodostettu vuoden 2013 alussa. Yhteisiä maaseutuhallintoja on syntynyt kuntaliitosten myötä esimerkiksi Hämeenlinnassa. Vapaaehtoista yhteistyötä on tehty jo aiemmin Varsinais-Suomessa.

Lähteet: YLE Häme